PUTTEN - De cabaretière/radiomaakster Claudia de Breij heeft zaterdagavond in het Veluwse Putten haar optreden voor een uitverkochte zaal afgebroken. Ze deed dat uit protest omdat een vrouw in het publiek tegen de zin van de cabaretière met een camera opnames maakte van de show.

"Dit is een hele pijnlijke zaak", stelde een woordvoerster van cultureel centrum Stroud in Putten, waar De Breij zaterdag optrad. Vlak na de pauze in haar programma vroeg De Breij aan een vrouw in het publiek of ze haar camera wilde afgeven omdat ze niet wilde dat er opnames werden gemaakt. "Toen de vrouw dat niet deed, stapte ze op", aldus de woordvoerster van Stroud.

Commotie

De show 'Claudia Zuigt' zorgde op voorhand al voor de nodige commotie in Putten omdat de poster waarop de voorstelling werd aangekondigd in deze plaats werd gekuist. Hierop stond een naakte Claudia de Breij als een naar de appel reikende Eva. Uit angst dat het religieuze volksdeel van Putten aanstoot zou nemen aan die afbeelding, werd de naaktfoto op initiatief van Stroud vervangen.

De Breij, die hierin een aantasting van haar artistieke vrijheid zag, dreigde de show af te zeggen. Als compromis plakte het cultureel centrum op diverse plaatsen in Putten originele flyers naast de gekuiste poster.

Teleurstelling

Stroud is zwaar teleurgesteld dat het optreden nu alsnog de mist inging. "De afgelopen week hadden we al zo veel trammelant om die poster", aldus de woordvoerster. "We konden dat uiteindelijk gelukkig nog rechtbreien maar nu gebeurt dit weer."

Camera inleveren

"Het spijt me ontzettend voor het publiek dat wèl oké was, maar filmen tijdens een voorstelling kan echt niet", reageerde De Breij op haar website. "Eerst ludiek geprobeerd, geen reactie. Als ik dan zeg: 'Je kunt nu die camera inleveren, anders stop ik', en nog geen enkele reactie krijg, is dat de limit."