AMSTERDAM - De man op wie de film 'Hotel Rwanda ' is gebaseerd, heeft woensdagavond een staande ovatie gekregen in het Amsterdamse Tuschinski Theater. Paul Rusesabagina was samen met regisseur Terry George op het openingsgala van het Amnesty International Film Festival aanwezig, waar de film haar Nederlandse première beleefde.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De film beschrijft hoe hotelmanager Rusesabagina tijdens de genocide in Rwanda zijn hotel, met gevaar voor eigen leven, gebruikte als onderduikadres voor honderden vluchtelingen.

De avond werd geopend met een lied van chansonnière Wende Snijders en een monoloog van actrice Katja Schuurman. De actrice heeft zich al eerder ingezet voor de mensenrechtenorganisatie. Andere bekende genodigden waren prins Friso en prinses Mabel, de burgemeester van Amsterdam Job Cohen en actrice Adelheid Roossen. Musicalster Vera Mann beschouwde het als een 'grote eer' woensdagavond bij de voorstellingaanwezig te mogen zijn.

Rusesabagina vertelde na afloop dat hij en zijn gezin nu in België wonen. "Alles gaat geloof ik wel goed met mijn kinderen. Het gewone leven van naar school gaan gaat gewoon door." George vond het jammer dat zijn film de drie Oscarnominaties, waaronder die voor beste acteur, niet heeft kunnen verzilveren. "Maar het maken van de film en het uitdragen van de boodschap is voor mij toch het belangrijkste."

Het zevende Amnesty International Film Festival vindt tot en met 13 maart plaats met vertoningen in twee bioscopen in Amsterdam. 'Hotel Rwanda', met Don Cheadle en Nick Nolte in de hoofdrollen, draait in Nederland vanaf volgende week donderdag in de Nederlandse bioscopen.