Hamilton-ster Lin-Manuel Miranda heeft een lied geschreven voor Puerto Rico. Het nummer is volgens de componist zowel een ode aan het eiland als een manier om geld op te halen voor de slachtoffers van orkaan Maria.

Op het lied, dat volgende week uitkomt, zijn verschillende artiesten met Puerto Ricaanse roots te horen. "Ik heb ongeveer iedereen gebeld. En allemaal zeiden ze meteen ja", vertelt de muzikant aan CNN.

Hij is bang dat er wat 'orkaanmoeheid' is onder Amerikanen omdat er eerder al geld werd ingezameld voor slachtoffers van Harvey en Irma, maar Miranda roept zijn landgenoten op niet te vergeten dat de 3,5 miljoen bewoners van Puerto Rico ook Amerikanen zijn. "Net als de mensen in Texas en in Florida."

Miranda is één van de Hollywoodsterren die zich hebben aangesloten bij het initiatief van Jennifer Lopez en Marc Anthony.

Een stem

Onder de naam Somos Una Voz (We zijn één stem) zetten ze een samenwerkingsverband op van artiesten die proberen zo snel mogelijk eten, bouwmateriaal, medicijnen, stroom en communicatiemiddelen te sturen naar Puerto Rico.

Ricky Martin, die op het eiland werd geboren, verscheen donderdag in de talkshow van Ellen DeGeneres om kijkers te vragen geld te doneren.

Tidal, het streamingplatform van Jay Z, maakte dezelfde dag bekend dat het een vliegtuig heeft gecharterd dat deze week hulpmiddelen als water, batterijen, zaklantaarns en luiers naar Puerto Rico overbrengt.

Beyoncé

Ook Beyoncé brengt een nummer uit waarvan de opbrengsten naar noodhulp aan het door orkanen getroffen gebied gaan. Ze is te horen op een remix van Mi Gente, het nummer van J Balvin en Willy William. 

"Ik doneer de opbrengst van dit nummer aan de hulporganisaties voor Puerto Rico, Mexico en alle andere getroffen Caribische eilanden", kondigde de zangeres donderdag aan op Instagram, waar ze volgers opriep te doneren. De nieuwe versie van Mi Gente kwam tegelijkertijd uit op Tidal, Spotify en YouTube.