AMSTERDAM - Met de aftrap voor het 'Historisch Boekenbal' is dinsdagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg de zeventigste Boekenweek begonnen. Het thema dit jaar is Spiegel van de Lage Landen - Boeken over onze geschiedenis. De genodigden werd verzocht iets van goud of in goudkleur te dragen, ter herinnering aan 'gouden tijden'.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De schouwburg was dinsdagavond voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Stadsmuseumzaal'. Op de gastenlijst stonden zeshonderd genodigden met aanhang, onder wie driehonderd auteurs en verder uitgevers, boekverkopers en bibliothecarissen.

Jan Wolkers

Eregast is de auteur van het Boekenweekgeschenk Zomerhitte, Jan Wolkers. Genodigd waren verder onder anderen P.C. Hooftprijs-winnaar Frédéric Bastet, Remco Campert, Arthur Japin, Geert Mak, Harry Mulisch en de omstreden nieuwe dichter des Vaderlands Driek van Wissen. Ook politicus Boris Dittrich kreeg een uitnodiging, als indiener van het voorstel van wet op de vaste boekenprijs.

Monique van de Ven

Herauten verwelkomden de gasten vanaf het bordes met oud-Hollandse liederen. Monique van de Ven, actrice in de film Turks Fruit, presenteerde het zaalprogramma voorafgaand aan het bal, dat een eerbetoon bevatte aan Wolkers.

Van der Ven noemde Jan Wolkers "een beetje mijn vader, mijn schepper, mijn God". De actrice speelde immers de vrouwelijke hoofdrol in Turks Fruit. Wolkers had volgens haar het personage zo geschreven dat ze er als eersteklasser van de toneelschool geen enkele moeite mee had. "Ik werd Olga en Olga werd mij." Om tien uur begon het bal met onder meer het Historisch Dansorkest. In 'Het Scheve Restaurant' stond een flinke pan met het ouderwetse gerecht balkenbrij met rode kool klaar.