Amerikaanse sterren steunen NFL-spelers tegen Trump

Meerdere Hollywoodsterren en artiesten hebben hun steun uitgesproken voor American footballers die zondag massaal uit protest weigerden op te staan toen het volkslied wordt gespeeld. President Donald Trump vindt dat de spelers moeten worden ontslagen. 

Onder meer tv-persoonlijkheden Ellen DeGeneres, Chelsea Handler en zanger John Legend zeiden achter de NFL-spelers te staan.

"Als fan van American football ben ik vandaag trots op de NFL-spelers. Er is niets Amerikaanser dan het recht om vreedzaam te protesteren", twitterde DeGeneres. Handler reageerde op een tweet van Trump waarin hij schrijft dat er bijna niemand meer kijkt naar de sportwedstrijden: "Ik kijk naar mijn eerste wedstrijd op zondag, dankzij jou, racist." 

Legend schreef zelfs een heel essay op de website Slate. "Protest is patriottisme... als we protest in de naam van patriottisme onderdrukken, dan zijn we geen patriotten maar tirannen", aldus Legend.

Protest

Trump zei vrijdagavond tijdens een bijeenkomst dat NFL-spelers die niet opstaan voor de vlag en het volkslied moeten worden ontslagen. "De NFL-eigenaren zouden als iemand onze vlag veracht, moeten zeggen: haal die klootzak onmiddellijk van het veld en ontsla hem", sprak hij.

Veel American footballers knielen tijdens het hijsen van de vlag of het spelen van het volkslied, uit protest tegen politiegeweld en discriminatie tegen zwarte Amerikanen.

Spelers, coaches en eigenaren in de NFL namen gezamenlijk afstand van de kritiek van Trump. "Als Amerikanen kunnen we gelukkig vrij en openlijk over alles spreken", stelde Mark Murphy, de voorzitter van Green Bay Packers.

Curry

Trump heeft niet alleen problemen met spelers uit de NFL. Zaterdag schreef hij op Twitter dat de basketballers van Golden State Warriors vanwege uitspraken van sterspeler Stephen Curry niet welkom zijn op het Witte Huis om het kampioenschap in de NBA te vieren.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie