SANTA MARIA - De aanklager in het proces tegen Michael Jackson richtte zijn pijlen donderdag op diens landgoed Neverland. Hij probeerde de ranch, door Jackson gepresenteerd als een kinderparadijsje, af te schilderen als een poel van zonde, waar de popster zich vergreep aan jonge kinderen.

Aanklager Tom Sneddon riep politiedeskundige Albert Lafferty op als getuige. Die heeft een van de huiszoekingen op het landgoed van de 46-jarige megaster gefilmd. Maandag zei Sneddon dat daarbij pornoblaadjes zijn gevonden met daarop de vingerafdrukken van Jackson en de nu 15-jarige Gavin Arviso, die hij herhaaldelijk seksueel zou hebben misbruikt.

Slaapkamer

Dankzij Lafferty's film kregen de juryleden donderdag een kijkje in de slaapkamer van de verdachte. Op de beelden waren posters van Marylin Monroe en het kindsterretje Shirley Temple te zien. Ook lagen in Jacksons slaapkamer stapels videobanden, hoewel nergens de sekstijdschriften te bekennen waren die Jackson er volgens de aanklager al masturberend met zijn jeugdige gasten zou hebben doorgebladerd.

Zus

Vlak voordat rechter Rodney Melville de zitting onderbrak voor de middagpauze, riep Sneddon de nu 18-jarige zus van Arviso op als getuige. De familieleden van Jacksons vermeende slachtoffer spelen een belangrijke rol in het proces tegen de popster. Hij zou hen tegen hun wil op Neverland hebben vastgehouden om hen te dwingen een ontlastende verklaring af te leggen.

Jongensaangelegenheid

Volgens de aanklager verbleef het meisje in de tijd dat Jackson haar broertje misbruikte, met haar moeder in een gastenverblijf. Haar broertjes sliepen bij de popster in huis. "Haar werd verteld dat het een jongensaangelegenheid was en dat meisjes niet waren uitgenodigd", aldus Sneddon.

Het meisje vertelde de jury dat Jackson haar broertje en zijn familie vier jaar geleden voor het eerst uitnodigde op Neverland. Vanaf het eerste van de vele bezoeken aan de ranch in Californië werden haar broertjes gescheiden van de rest van de familie, zei ze.

Ook getuigde het meisje over de avond dat de BBC-documentaire 'Living with Michael Jackson' van Martin Bashir werd uitgezonden. Die dag werd het gezin Arviso volgens haar door Jackson uitgenodigd in een luxueus landhuis in Miami, Florida. Ze verbleven de hele dag in hun suite, en kregen niet de kans de film, waarin Jackson toegeeft met jongetjes het bed te delen, te zien.

"Michael Jackson wilde niet dat we hem zouden zien, de film van Bashir", zei ze. "Hij leek erdoor van streek te zijn. Hij wilde hem zelf niet zien", voegde ze eraan toe. De aanklager wil aantonen dat Jacksons entourage na de uitzending van de documentaire in paniek de familie Arviso ontvoerde en vasthield, in een poging de schade aan Jacksons imago te beperken.

Twintig jaar

Jackson wordt beschuldigd van tien strafbare feiten, waaronder kindermisbruik, schenken van alcohol aan een minderjarige, ontvoering en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Als de jury hem schuldig verklaart, kan hij voor twintig jaar achter de tralies worden gezet.