AMSTERDAM - Edwin de Roy van Zuydewijn krijgt geen omgangsregeling voor zijn hond Paco. Op de stamboom van de viervoeter staat prinses Margarita vermeld als eigenaar en bovendien heeft zij drieëneenhalf jaar geleden 2000 euro betaald voor de hond, oordeelde de rechtbank in Amsterdam donderdag.

De eigenaar mag bepalen wat er met Paco gebeurt, stelde de rechter. De Roy van Zuydewijn had een kort geding aangespannen tegen Margarita, omdat hij de hond enorm mist. Na de scheiding van de twee nam Margarita het dier vorig jaar mee naar Nederland. Sinds januari vorig jaar heeft De Roy de hond niet meer gezien. Bij de rechter wilde hij afdwingen dat hij Paco twee weken per maand bij zich kon hebben. Hij had al meerdere malen contact gezocht met Margarita, maar zonder resultaat.

Uitleven

Volgens De Roy hadden hij en Margarita de jachthond, van het ras Rhodesian Ridgeback, gezamenlijk opgevoed. Hij zou moeten verblijven op het landgoed in Frankrijk waar ze woonden. Bij de rechtbank voerde De Roy aan dat zij de hond juist hadden gekocht om zich op het landgoed te kunnen uitleven en dat hij daar beter op zijn plaats is dan in de stad.

De advocaat van prinses Margarita voerde aan dat De Roy in eerste instantie helemaal geen hond wilde, maar zich had laten vermurwen. Daarnaast kan hij het vervoer en de verzorging van Paco niet betalen en is een verblijf op het landgoed van tijdelijke aard omdat het landgoed te koop staat, luidde het verweer.

Zwaargewond

Margarita haalde het beest in januari 2004 op uit een verzorgingskliniek, waar hij werd verzorgd aan zijn verwondingen. De hond was na een mysterieuze inbraak zwaargewond geraakt. De Roy had nadrukkelijk gevraagd aan Margarita of zij voor Paco kon zorgen, stelde de verdediging.

Verbluffend

Dat De Roy het in een brief aan Margarita had over 'jouw hond', nam de rechtbank mee bij de beslissing. "Het is verbluffend te zien dat jij, net als met Paco, iemand anders opzadeld met jouw verantwoordelijkheden. De problemen van jouw hond, die ik nu 82 dagen in mijn eentje, waarvan 31 dagen in ernstige doen, heb gedragen, zijn werkelijk", schreef De Roy in een brief van 7 januari 2004.