WENEN - De Amerikaanse popster Michael Jackson heeft zich de woede van veel Oostenrijkers op de hals gehaald door in de rechtbank in Santa Maria, waar hij terecht staat voor onder meer kindermisbruik, de eremedaille van Wenen te dragen.

Het stadsbestuur van de Oostenrijkse hoofdstad ontkende donderdag dat de 46-jarige zanger die onderscheiding ooit heeft gekregen. Volgens Oostenrijkse media is de medaille die Jackson droeg echter wel degelijk authentiek.

Boete

De 'King of Pop' kan voor het ten onrechte dragen van de hoge onderscheiding een boete van 700 euro krijgen, meldde dagblad Der Kurier. Het is volgens de krant echter niet waarschijnlijk dat het tot een aanklacht komt.

Wenen reikt de eremedaille uit aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de regio rondom de stad. Alleen mensen die de vijftig gepasseerd zijn, komen voor de onderscheiding in aanmerking. Van de medaille die Jackson woensdag droeg, zijn ongeveer duizend exemplaren uitgegeven.

Souvenir

Volgens het dagblad Krone heeft Jackson de medaille vermoedelijk gekocht als souvenir toen hij enkele jaren gelden voor een tweetal concerten in Wenen was. Hij logeerde toen in het Imperial Hotel, waar zich om de hoek een antiekwinkel bevindt die gespecialiseerd is in oude onderscheidingen.