Hollywoodsterren hebben op sociale media boos gereageerd om het voorgenomen plan van president Trump om het immigrantenproject DACA af te schaffen. Die wet zorgt ervoor dat immigranten die als kind de Verenigde Staten binnen zijn gekomen, niet worden gedeporteerd en mogen werken in het land.

Amerikaanse media melden maandag dat Trump de beschermde status van honderdduizenden immigranten die als kind illegaal de VS zijn binnengekomen wil opheffen. Verwacht wordt dat Trump de maatregelen dinsdag officieel aankondigt.

"Bijna een miljoen jonge immigranten lopen het risico gedeporteerd te worden als Donald Trump DACA beëindigt", schrijft Jane The Virgin-ster Gina Rodriguez op Twitter. "We eisen dat DACA wordt verdedigd."

Mark Ruffalo deelde het verhaal van een 'Dreamer', zoals de jongeren die onder DACA vallen worden genoemd, die overleed toen hij probeerde mensen te redden bij de watersnoodramp na orkaan Harvey. ''Zijn lichaam werd gevonden op de dag dat de berichten opdoken dat Trump een eind wil maken aan DACA.''

Lena Dunham plaatst een reeks tweets over de mogelijke maatregel. Ze deelt onder meer de gedachte: ''Stel je toch voor dat de president zou kunnen begrijpen dat de mensen die onder DACA vallen juist de Amerikanen zijn die hij hoort te beschermen.'' Alyssa Milano liet weten: ''Ons land zou zijn kinderen moeten beschermen. Punt. Dit zou niet eens een discussiepunt moeten zijn.''

Clinch

Ondertussen ligt Trump met zijn eigen partij in de clinch over DACA. Voorzitter Paul Ryan van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden riep Trump vorige week op niet te stoppen met het immigrantenproject dat onder Trumps voorganger Barack Obama is ingevoerd. Ryan schaart zich met deze uitspraken achter een kleine maar steeds groter wordende groep Republikeinse Congresleden die zich publiekelijk uitspreken tegen de afschaffing van het immigrantenproject.