De ouders van Jan Versteegh dachten tijdens zijn tienertijd dat hij homo was. Toen de presentator vijftien jaar was, namen zijn vader en moeder hem tijdens een vakantie apart voor een gesprek.

"Ze vroegen: moet je ons niet iets vertellen? Ik had het niet door, dus zei ‘nee’. Toen zei mijn vader ineens: Jan, wat het ook is, we zullen altijd van je blijven houden", vertelt Versteegh maandag in Linda's Zomerweek

Na die boodschap ging er bij tiener Versteegh "wel een belletje rinkelen". "Ik zei: o, jullie denken dat ik homo ben. Toen zei mijn moeder: misschien weet je het nu nog niet, maar als die dag komt, dan zullen wij er zijn." De aanname van zijn ouders, broer en zus heeft de presentator nog jaren achtervolgd. "Ook toen ik een vriendinnetje kreeg, was het thuis: kijk uit hoor, hij is homo."

Versteegh vindt het idioot dat iemands geaardheid nog steeds een discussiepunt is in ons land. "Het feit dat je in Nederland als homo, lesbo of transgender nog steeds moet uitleggen wat je bent en waar je voor kiest in het leven, dat vind ik zo belachelijk", zegt de presentator.

"Niemand vraagt ooit aan mij: hou je van cavia’s? Maar of je op mannen of vrouwen valt, is nog steeds een discussie", aldus Versteegh. "Terwijl het niemand iets aangaat, net zoals of ik van cavia’s hou."

L’Homo

Dat er in Nederland nog steeds een punt wordt gemaakt van iemands geaardheid, spoorde de presentator vorig jaar aan met zijn BNN-collega Tim Hofman uit de kleren te gaan voor L’Homo. "Toen dachten we: dan gaan we ook zoenend op de cover."

Volgens Versteegh wordt hij al zijn hele leven achtervolgd door geruchten dat hij homo is. "Mensen denken het nog steeds wel", vertelt de presentator, die dit najaar zijn eerste kind verwacht met zijn vrouw. Volgens Versteegh krijgt hij nog steeds verbaasde reacties als mensen horen dat hij een vriendin heeft.