Een aantal transgendersoldaten uit het Amerikaanse leger paradeerden zondagavond over de rode loper voorafgaande aan de MTV Video Music Awards. De zender nodigde de soldaten uit als reactie op het besluit van de Amerikaanse president Trump om transgenders voortaan te weren uit het Amerikaanse leger.

Vier soldaten en twee veteranen uit het leger, luchtmacht en de marine liepen samen met vertegenwoordigers van de Amerikaanse LHBTI-organisaties GLAAD en SPARTA over de rode loper.

"Het maakt niet uit wie je bent, ons land is alleen veilig als de beste en slimste mensen in onze strijdkrachten werken", zei kapitein Jennifer Peace die benadrukte dat het leger open moet staan voor iedereen die zijn land wil dienen en verdedigen. De militairen werden door het aanwezige publiek met luid applaus onthaald.

Transgenders roepen op rode loper VMA's op om leger open te houden voor iedereen
43
Transgenders roepen op rode loper VMA's op om leger open te houden voor iedereen

Politiek statement

Het is niet de eerste keer dat de VMA's worden gebruikt om een politiek statement te maken. In 2016 nam zangeres Beyoncé een groep vrouwen mee die hun zonen waren verloren als gevolg van geweldadig politieoptreden. In 2010 had Lady Gaga een groep homoseksuele militairen bij zich, die waren ontslagen uit het leger als gevolg van het toen nog geldende verbod op homo's in de Amerikaanse strijdkrachten.

"MTV heeft de transgendersoldaten uitgenodigd en we zouden het een eer vinden als ze komen", zei directeur Christopher McCarthy eerder tegen CNN. "Elke patriot die zijn leven in de waagschaal stelt voor onze vrijheid en gelijkwaardigheid, is een held voor MTV en jongeren overal."