Prinses Alexia gaat maandag voor het eerst naar de middelbare school, het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, waar haar oudste zus prinses Amalia aan haar derde jaar begint.

Prinses Ariane bezoekt van de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima nu nog als enige de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar.

De in juni twaalf geworden Alexia heeft al lang uitgekeken naar de overstap, zo vertelde koningin Máxima vorige maand in Warmond aan het begin van de zomervakantie.

"Alexia hoort de laatste twee jaar alleen maar verhalen over Sorghvliet. Deze docent, die docent. Natuurlijk is ze veel beter voorbereid dan toen Amalia aan haar middelbare school begon", aldus Máxima.

Afgesloten

Ze had de tijd op de basisschool "heel blij afgesloten. Ze heeft leuke vriendinnen, een leuke groep. Maar ze is er erg aan toe" wist de koningin. Net als Amalia zal Alexia in principe op de fiets de elf kilometer vanuit Villa Eikenhorst in Wassenaar naar de school Den Haag afleggen, met beveiligers in haar kielzog.

Maandag is de eerste schooldag maar kort: er moeten boeken worden gehaald en er kan kennis worden gemaakt met klasgenoten. Het echte werk begint pas dinsdag.

Privé

De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukte maandag nog maar eens dat het de bedoeling is dat de schoolperiode voor de prinsesjes in alle rust verloopt: "De gehele schooltijd is privé. De prinses heeft, net als haar leeftijdsgenootjes, recht op een ongestoorde jeugd. Juist omdat het leven van de prinses in de toekomst voor een deel in het teken zal staan van openbare taken, is het van belang dat haar privacy gerespecteerd wordt.''

De Nederlandse prinsesjes zijn eigenlijk alleen officieel te zien op Koningsdag en bij de speciale fotomomenten.