Radio-dj David Mueller heeft Taylor Swift inderdaad onzedelijk betast. De jury in de zaak van de zangeres trok die conclusie maandag na vier uur beraad.

Tijdens een zogeheten meet-and-greet in 2013 greep de dj opzettelijk naar de billen van de popster, zo verklaarde Swift tijdens de rechtszaak.

David Mueller werd ontslagen nadat Swift en haar moeder de bazen van het radiostation inlichtten over de aanranding. Mueller klaagde Swift vervolgens aan, omdat zij hem vals zou hebben beschuldigd. De zangeres kwam daarop met een tegenaanklacht, waarin ze de radioman beschuldigde van aanranding.

Swift wilde met haar tegenactie als voorbeeld dienen "voor andere vrouwen die misschien twijfelen om zulke buitensporige en vernederende daden publiekelijk te herleven." Ze eiste het symbolisch bedrag van 1 dollar van hem, dat hij nu dus inderdaad moet betalen.

Juridische strijd

Swift wil seksueel misbruikte vrouwen helpen met hun juridische strijd.

De zangeres erkent dat zij in de bevoorrechte positie is zich een rechtszaak als deze te kunnen veroorloven. "Het is mijn hoop anderen te helpen van wie de stem ook gehoord moet worden", schrijft ze in de verklaring. 

"Daarom doneer ik in de nabije toekomst aan meerdere organisaties die slachtoffers van seksueel geweld bijstaan in hun verdediging."

Swift bedankt in de verklaring haar juridische team, dat opkwam voor haar en daarmee "voor iedereen die het zwijgen wordt opgelegd na seksueel misbruik." Ze bedankte ook "iedereen die zijn steun heeft betuigd tijdens deze vier jaar lang slepende zaak en het twee jaar durende rechtbankproces."

Valse beschuldigingen

De jury wees claims van Mueller dat hij door valse beschuldigingen zijn baan is verloren al eerder af.