AMSTERDAM - "De politie lachte me gewoon uit." Cabaretier Javier Guzman heeft geen goed woord over voor de Amsterdamse politie, die hem vorige week in de nacht van woensdag op donderdag oppakte. Kort daarvoor was Guzman naar eigen zeggen "volledig in elkaar gebeukt". In het televisieprogramma Netwerk deed hij dinsdagavond zijn verhaal.

Guzman praatte op tv over de gebeurtenissen om het onjuiste beeld dat in de media van hem is geschetst uit de wereld te helpen, liet zijn impresariaat weten. Nadat het nieuws over de mishandeling van Guzman naar buiten was gekomen, werd in de media zijn slachtofferrol in twijfel getrokken. De cabaretier zou in de cel zijn beland, omdat hij zich had misdragen.

In alle staten

De entertainer erkende voor de televisie dat hij "in alle staten" was, toen hij zag dat agenten zijn jongere broer in de boeien sloegen. Kort daarvoor hadden vijf mannen Guzman, zijn broer en twee vriendinnen in een café in de hoofdstad lastig gevallen. "Ze maakten vervelende opmerkingen en duwden ons. Ik wilde er wat van zeggen, maar voordat ik was uitgesproken kreeg ik al een beuk. We zijn het café uitgelopen, maar ze kwamen achter ons aan en zijn op mij en mijn broertje gaan intrappen. De meisjes stonden machteloos toe te kijken hoe wij volledig in elkaar werden gebeukt."

Politie

Na de afranseling vluchtten de daders. De intussen gearriveerde politie maakte volgens Guzman geen aanstalten om achter de mannen aan te gaan, maar arresteerde in plaats daarvan Guzmans broer. Guzman werd woest en kon ook naar het bureau. Later kreeg hij te horen dat hem en zijn broer openbare dronkenschap werd verweten en dat het tweetal ter ontnuchtering was ingesloten. De Amsterdammer ontkent dronken te zijn geweest. "Op het bureau namen ze het verhaal niet serieus. De agenten zeiden: heb je nu nog zo'n grote bek?"

Theatershow

Een arts heeft Guzman niet onderzocht, hoewel de politie het tegenovergestelde beweert. In het ziekenhuis werden bij de cabaretier twaalf kneuzingen en een hersenschudding geconstateerd. Op 28 februari hoopt hij zijn theatertournee te hervatten.

"Misschien maak ik er nog een grapje over in mijn show", zei hij dinsdag laconiek. Toch is de gebeurtenis hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik ga voorlopig niet meer naar cafés of discotheken."

Geen reactie

De politie wilde niet in Netwerk reageren, maar liet wel weten dat Guzman zich in de bewuste nacht "recalcitrant en beledigend" heeft gedragen. De cabaretier deed zondag aangifte. De daders zijn nog niet aangehouden.