Een speciale commissie heeft donderdag bepaald dat de voormalige American football-ster O.J. Simpson (70) vervroegd wordt vrijgelaten. Simpson werd in oktober 2008 veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf. 

Samen met drie anderen pleegde Simpson in 2007 een roofoverval in een hotelkamer, waarbij een verzamelaar van sportmemorabilia die handelde in persoonlijke spullen van Simpson, gekidnapt werd. 

Voor deze roofoverval zit Simpson inmiddels negen jaar vast. Tijdens de speciale zitting vroeg Simpson de vier leden van de commissie die bestaat uit rechters en criminologen, of hij eerder vrij kon komen. De 70-jarige stelde tegenover de commissie dat hij vrijgelaten moet worden wegens goed gedrag. 

O.J. Simpson bedankt reclassering na besluit vervroegde vrijlating
51
O.J. Simpson bedankt reclassering na besluit vervroegde vrijlating

Hulp

In zijn pleidooi benoemde Simpson onder andere dat hij vaak hulp geboden heeft bij conflicten tussen medegevangenen. Ook werd eerder al duidelijk dat hij in de gevangenis vrijwillig gymles aanbood.

"Ik heb negen jaar niet geklaagd. Ik heb alleen geprobeerd om behulpzaam te zijn, mensen te vertellen dat ze geduldig hun tijd uit moeten zitten, en om niks te doen om hun situatie te verergeren", zo sprak Simpson. 

De commissie besloot uiteindelijk om Simpson inderdaad vervroegd vrij te laten, omdat hij zich tijdens zijn gevangenschap aan alle regels heeft gehouden. Ook de leeftijd van Simpson heeft meegewogen in het besluit. Simpson zou de gevangenis op z'n vroegst op 1 oktober kunnen verlaten. 

Moord

O.J. Simpson werd wereldberoemd toen hij in 1994 ontsnapte aan de politie en dit live op televisie te volgen was. Hij werd verdacht van de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend, die kort daarvoor met messteken om het leven waren gekomen. 

Ondanks een grote hoeveelheid bewijs werd Simpson in 1995 onschuldig bevonden in deze zaak.