AMSTERDAM - Het grootste deel van de line-up van artiesten voor de 36e editie van Pinkpop is woensdag bekendgemaakt. Naast The Golden Earring spelen Kane, The Prodigy en Di-rect op het festival in mei in het Limburgse Landgraaf. De namen van de bands werden bekendgemaakt via het radioprogramma 'Claudia d'r op' van 3 FM.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Pinkpop-organisator Jan Smeets deelde tijdens een perspresentatie in het Amsterdamse Paradiso de lijst van deelnemende bands mee. De namen van nog elf deelnemers konden nog niet bevestigd worden. Pinkpop vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 16 mei. De voorverkoop begint zaterdag.

Beginnende bands

De grootste verrassing in de lijst van artiesten is The Golden Earring. Over het algemeen treden op het festival hedendaagse of beginnende bands op. De komst van de bands Intwine, Saybia, Beth Hart en Gabriel Rios werd eerder bevestigd. Zij speelden tijdens de perspresentatie een aantal nummers.

Zaterdag

Het programma voor de zaterdag bestaat uit de Limburgse band Minevolt, de Nederlandse gothicband Epica en Millencolin. Als afsluiter spelen de Heidenroosjes, die voor de vierde keer op het festival spelen.

Zondag

Op zondag spelen de bands Mercury Rev, de Nederlandse band Within Temptation, Feeder en Beef. The Prodigy sluit deze dag af.

Maandag

De line-up voor maandag bestaat uit The Golden Earring, de Haagse band Kane, Di-rect, Novastar, The Bravery, 13 Senses, The Bloc Party en Polyphonic Spree uit Texas. Eerder werd bekend dat de Britse dance-formatie Faithless het festival afsluit.

Het programma lijkt relatief veel Nederlandse namen te bevatten, maar volgens Smeets zijn het er niet meer dan gemiddeld. "Het zijn misschien bekendere namen." Smeets is erg tevreden over de line-up: "Het zijn 22 stevige namen. De andere elf komen zo snel mogelijk."

Indeling podia

Dit jaar wordt de indeling van de podia gewijzigd. Het zuidpodium wordt vernieuwd, maar is wederom het hoofdpodium. Het noordpodium is dit jaar geen openluchtpodium, maar een tent. De Pinktent, die eerder op het festival Lowlands stond, staat ook op het terrein. Daarnaast is er een derde podium waar 'kleinere' bands gaan optreden.