AMSTERDAM - Oranjefan Johan Vlemmix heeft samen met het medium Jomanda en componist Hans van Hemert een zogenaamde 'healing movie' gemaakt. De film, die mensen bewuster en positiever moet maken, beleeft volgende week vrijdag zijn première in het Rembrandt Theater in Eindhoven.

Het idee voor de film ontstond bij Vlemmix tijdens het maken van een documentaire over Jomanda. Van Hemert had nog muziek liggen die volgens de componist zelf "perfect bij Jomanda's stem paste". Vlemmix zorgde voor de natuurbeelden, die hij opnam in Frankrijk en Nederland. Jomanda sprak vervolgens teksten in.

Jomanda, the movie

De officiële titel van de film luidt Geloof, hoop en liefde, maar Vlemmix spreekt liever van Jomanda, the movie. Het medium spreekt op de band over zes belevingen: liefde, angst, incest, geloof-hoop-liefde, eigenwaarde en de wereld. De teksten moeten een bewustwordingsproces in gang zetten en voor een positief gevoel zorgen bij de kijker. "Dat gebeurt via mijn stem, ik hoef daarvoor niet fysiek aanwezig te zijn", aldus Jomanda.

Radio

Het medium, dat voorheen in Tiel en tegenwoordig in Valkenburg zetelt, heeft de effecten van haar stem naar eigen zeggen gemerkt toen ze bij de radio werkte. "In die negen jaar bij Noordzee FM heb ik legio reacties gehad van luisteraars die baat hadden bij mijn programma. Ik heb via de radio wonderen in de huiskamer verricht en hoop dat dat nu ook weer gaat gebeuren."

Vlemmix, naar eigen zeggen een nuchter type, is er intussen van overtuigd dat het kijken naar de film mensen kan helpen. "Ik ben zelf hyperactief en als ik de film kijk, word ik rustig. Dat zegt toch wel wat?!"

Het is nog niet bekend of de film in de bioscopen gaat draaien, maar verschijnt volgende week in elk geval op DVD.