AMSTERDAM - Zanger Marco Borsato was maandagavond de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Edison Music Awards 2005 in de Amsterdamse Pepsi Stage. Hij won in drie verschillende categorieën.

Borsato werd uitgeroepen tot beste zanger en voor zijn dvd Zien kreeg hij zowel de prijs van de Edison Stichting als van het publiek. Trijntje Oosterhuis mocht de award voor beste zangeres in ontvangst nemen. Within Temptation ging er met de prijs voor beste groep vandoor.

Het rapduo Lange Frans & Baas B. werd gekozen tot beste nieuwkomer. Dj Tiësto won in de categorie dance en Wende Snijders in de categorie kleinkunst/luisterlied. De prijs voor beste single, een publieksprijs, ging naar Blof en de Counting Crows met het nummer Holiday in Spain.

Internationale debutanten

Opvallend is het grote aantal internationale debutanten dat in de prijzen viel. Zo kregen Joss Stone, Jamie Cullum, Maroon5 en Keane een Edison toegekend. Andere buitenlandse winnaars waren Rammstein (alternatief), Angie Stone (r&b/hiphop) en Phil Collins (muziekdvd en oeuvreprijs).

De Dijk kreeg de oeuvreprijs voor beste Nederlandse artiest en was de openingsact. Ilse de Lange zong een duet met de Italiaanse zanger Zucchero en Trijntje Oosterhuis trad op met mondharmonicaspeler Jean 'Toots' Thielemans. Verder waren er optredens van Lange Frans & Baas B., Blof, Boris en de Britse zangeres Katie Melua. Marco Borsato sloot de avond af.

Televisiepresentatrice en zangeres Nance presenteerde de uitreiking. De TROS zendt het evenement op 2 maart uit op televisie.