LOS ANGELES - Ray Charles, de blinde soulzanger die vorig jaar op 73-jarige leeftijd overleed, heeft zondag postuum acht Grammy Awards gewonnen. De Grammy is de belangrijkste Amerikaanse onderscheiding op muziekgebied. Ze werden zondag uitgereikt in het Staples Center in Los Angeles.

Charles kreeg de Grammy's onder meer voor zijn album Genius Loves Company waarop hij duetten zingt met Van Morrison en Willie Nelson. Dit album, dat twee maanden na zijn overlijden uitkwam, werd uitgeroepen tot het beste album van het jaar. Er zijn al twee miljoen van verkocht.

Here we go again

Charles kreeg ook een Grammy voor zijn duet met Gladys Knights (Heaven help us all). Het liedje Here we go again dat Charles met de jazz-zangeres Norah Jones zong, werd uitgeroepen tot de beste opname van het jaar.

Maroon5

De Amerikaanse vijfkoppige rockformatie Maroon5 won de gouden grammofoon voor de beste artiest van het jaar. Het uit Los Angeles afkomstige kwintet kreeg de prijs voor zijn album Songs about Jane.

De groep won het onder meer van de rapper Kanye West, die ook waren getipt als belangrijke kanshebbers voor deze felbegeerde troffee. West kreeg wel een Grammy voor zijn rapalbum The college dropout. De zanger John Mayer verkreeg een grammofoon voor zijn liedje Daughters dat werd uitgeroepen tot de beste song van het jaar. Hij kreeg ook een Grammy voor de beste vokale uitvoering voor mannen.

Alicia Keys

Alicia Keys won in totaal vier Grammy's voor haar R&B album The Diary of Alicia Keys. De rockformatie Green Day kreeg een prijs voor het beste rockalbum (American Idiot). Het liedje Vertigo van de Ierse formatie U2 werd uitgeroepen tot de beste rocksong. De 60-jarige Britse rockzanger Rod Stewart sleepte zijn eerste Grammy in zijn lange carrière in de wacht. De oude rocker won een grammofoon voor zijn album Stardust, The great American songbook: volume III.

Loretta Lynn

Ook de 69-jarige countryzangeres Loretta Lynn, die vorig jaar haar comeback maakte, won een Grammy. Ook Brian Wilson van de beroemde band The Beach Boys uit de jaren zestig won voor het eerst in zijn lange loopbaan een Grammy.

Britney Spears

Het 23-jarige tieneridool Britney Spears won haar eerste Grammy met haar liedje Toxic in de categorie dans.

Bill Clinton

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton sleepte zijn tweede Grammy Award in de wacht met een gesproken verhaal. Hij ontving de prijs voor zijn bestseller My Life. Clinton won vorig jaar ook al een grammofoon met zijn gesproken verhaal over Peter en de Wolf.