LONDEN - The Aviator van Martin Scorsese is zaterdagavond bekroond met vier BAFTA's. Dit zijn de belangrijkste Britse filmprijzen van het jaar. De film over het leven van miljardair Howard Hughes won de prijs onder meer voor beste film en beste vrouwelijke bijrol (Cate Blanchett).

Regisseur Scorsese werd in de categorie beste regisseur verslagen door de Britse filmmaker Mike Leigh, die won voor Vera Drake. 'Drake' ontving in totaal drie BAFTA's, waaronder ook die voor Imelda Staunton als beste actrice. Kate Winslet die twee keer in deze categorie genomineerd was, ging met lege handen naar huis.

DiCaprio

De aanwezige Leonardo DiCaprio, die de hoofdrol vertolkt in The Aviator, moest de prijs, een beeld van een zwart masker, voorbij laten gaan aan Jamie Foxx, voor zijn rol van Ray Charles in Ray. Clive Owen, die ook de Golden Globe won, ging er vandoor met de prijs als beste acteur in een bijrol.

Oscars

Blanchett bedankte in haar speech Katherine Hepburn, wie zij speelde in de film, 'ondanks dat zij hem niet heeft kunnen zien'. DiCaprio en Foxx nemen het over twee weken nogmaals tegen elkaar op tijdens de uitreiking van de Oscars. Dat is tevens de laatste kans voor Scorsese, die voor zijn film nog geen prijzen in ontvangst mocht nemen, om eindelijk met het gouden mannetje naar huis te gaan.

Het Britse publiek verkoos Harry Potter and the prisoner of Azkaban tot beste film van vorig jaar. Onder de genodigden bevonden zich onder meer Keanu Reeves, Pierce Brosnan en Goldie Hawn.