HILVERSUM - Het Nationaal Songfestival beleeft komend weekeinde zijn climax, want dan wordt duidelijk wie ons land vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival in Kiev. Na een aantal voorronden strijden zondagavond in Amsterdam twaalf finalisten om een ticket naar Oekraïne. De tv-uitzending is te zien op Nederland 2 (20.55-22.55 uur).

Naast de vakjury, die bestaat uit Cornald Maas, Paul de Leeuw en Esther Hart, bepalen ook de tv-kijkers wie er aan het langste eind gaat trekken. Ze kunnen dat doen via telefoon en sms. De optelsom van de publieksstemmen en de punten van de jury levert de winnaar op.

De finalisten zijn: Trinity United (Go), Reneé en Dennis (One Look), Chastity (Baby it's you), Meänder (Tusken skimer en ljocht), Femme Vocale (Stay), Barbara Lok (Tranen in de stilte), Yvette (Someone like you), Johnny Rosenberg (When forever ends), Glennis Grace (My impossible dream), Darre (De liefde), Tiffany (Tomorrow) en Airforce (How does it feel).

Het Eurovisie Songfestival beleeft dit jaar zijn vijftigste editie. Omdat het duo Re-union vorig jaar in Istanbul de twintigste plaats behaalde moet Nederland dit jaar opnieuw meedoen aan een voorronde. Die heeft plaats op 19 mei. De finale is op 21 mei.