André Rieu vindt het "heel flauw" dat zijn productiemaatschappij een forse boete voor kinderarbeid heeft gekregen. De violist deelt de mening van de arbeidsinspectie niet.

"De kinderen hebben de tijd van hun leven gehad", vertelt Rieu aan Shownieuws. "Ze zijn zelfs naar de Efteling geweest."

De boete werd opgelegd wegens overtredingen uit 2015. Tijdens Rieus traditionele zomerconcert op het Maastrichtse Vrijthof was de Roemeense panfluitvirtuoos ­Gheorghe Zamfir samen met zijn muziek- en dansgezelschap te gast. Onder het gezelschap was ook een groep jonge panfluitspelers onder de 16 jaar.

De Nederlandse wet kent strenge regels voor kinderen die "culturele arbeid" verrichten. "Per kind is het een boete van 3.000 euro per avond. Dat is dus een hele grote boete; je kunt er zelfs een huis van bouwen. Ik probeer die boete nu terug te krijgen."

De orkestleider zegt niet eerst een waarschuwing te hebben gehad. "Pas bij het laatste concert kwam iemand van de arbeidsinspectie en bestrafte ons gelijk. Dat is heel flauw en absurd. Maar goed, zo is dit land eenmaal."