AMSTERDAM - De Veerkampjes, de Amsterdamse familie die iedere werkdag te zien is in de docusoap van het tv-programma 'Man bijt hond ', zijn op zoek naar een look-a-like van moeder Nel. Dat zegt de eindredacteur van het tv-programma, Ans Jepkens, vrijdag. De deelnemers aan de speciaal uitgeschreven wedstrijd moeten evenals de 76-jarige Nel lief zijn, recht voor zijn raap, dol op een tijgerprint en van een sigaretje houden. Iedereen die zich hierin herkent, mag meedoen.

De docusoap volgt dagelijks de belevenissen van een rasechte Amsterdamse familie. De 57-jarige Hanny en haar man Ton Veerkamp (57), die al meer dan twintig jaar gelukkig getrouwd zijn, wonen op een woonboot in Amsterdam. Hanny's moeder Nel vindt het vreselijk om alleen te zijn en woont bij het echtpaar in.

Nel komt uit de Amsterdamse Jordaan. Ze heeft bijna haar hele leven gewerkt als koffiedame in de kantine van een supermarktfiliaal van Dirk van den Broek. Ze bracht zes kinderen groot, verloor haar man en trok twee jaar geleden bij dochter Hanny en schoonzoon Ton. Ze slaapt op de bank. Nel is volgens haar familie een goed mens in hart en nieren. Daarnaast is de Amsterdamse een kettingrookster en een mopperkont.

Volgens Jepkens komt de wedstrijd voort uit nieuwsgierigheid. "We zijn zo ontzettend benieuwd of er nog een tweede Nel bestaat in Nederland. Dat is de reden dat wij deze wedstrijd zijn gestart." De sluitingsdatum is 1 maart. De winnaar gaat naar huis met de 'Big Nel Award'. Wat deze prijs precies inhoudt, wil Jepkens nog niet vertellen.