Rechter verklaart rechtszaak tegen Bill Cosby nietig

De rechter die de zaak tegen komiek Bill Cosby leidt, heeft de rechtszaak nu nietig verklaard. De juryleden zijn er na zes dagen nog niet in geslaagd om een oordeel te vellen in de zaak.

Dat meldt Reuters. "Na 52 uur beraadslaging ben ik verplicht om de zaak nietig te verklaren", aldus rechter Steven O'Neill.

De aanklagers lieten weten zich daarbij niet neer te leggen. Ze willen een nieuwe poging doen om Cosby te vervolgen. Dit zal binnen vier maanden plaatsvinden, zo wordt beloofd. De komiek blijft tot die tijd vrij op borgtocht.

Stoïcijns

Volgens TMZ reageerde Cosby stoïcijns op het besluit van de rechter. Het PR-team van de tv-ster las een verklaring op van Cosby's vrouw Camille, waarin zij de rechter, de aanklagers en de media beticht van "onethisch en bedrieglijk gedrag".

Eerder verzochten de advocaten van de tv-ster al om de zaak nietig te verklaren. Er werd bepleit dat de jury er met meer overleg niet uit ging komen.

De rechter spoorde de juryleden hierop aan om toch tot een oordeel te komen, wat dus niet is gelukt.

Beschuldigingen

Bill Cosby wordt ervan beschuldigd in 2004 Andrea Constand te hebben gedrogeerd en aangerand in zijn huis. Tientallen andere vrouwen zijn naar buiten getreden met vergelijkbare beschuldigingen, maar die zaken zijn verjaard.

In totaal hebben sinds 2000, zo meldt The Guardian, zestig vrouwen de komiek hiervan beschuldigd. De verhalen bevatten steeds dezelfde elementen: jonge vrouwen met een beginnende carrière in de entertainmentindustrie, Cosby's positie als mentor en zijn gebruik van drugs in drankjes.

Alleen Constand kreeg het voor elkaar om Cosby opnieuw aan te klagen en een strafrechtelijke vervolging te starten in 2015. Cosby kwam op borgtocht vrij, maar in mei 2016 werd besloten dat de komiek alsnog mag worden vervolgd aan de hand van nieuw bewijs. 

Cosby zegt onschuldig te zijn. Eerder heeft Cosby wel toegegeven vreemd te zijn gegaan en vrouwen drugs te hebben gegeven, maar daar deden de vrouwen volgens hem vrijwillig aan mee.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie