Richard Hammond heeft een gebroken been overgehouden aan zijn zware auto-ongeluk zaterdag in het Zwitserse Sankt Gallen.  

''Hallo allemaal. Ik heb een boodschap van Richard Hammond", twitterde zijn goede vriend F1-presentator Sasha Martinengo zondag. "Hij is in orde. Hij heeft een gebroken been en moet een knie-operatie ondergaan. Misschien vliegt hij terug naar huis voor de operatie."

De presentator zette op zijn Facebookpagina een video vanuit zijn ziekbed. "Ik krijg een Zwiters zakmesknie, hopelijk later vandaag", zegt Hammond. "Ik wil graag het medisch personeel bedanken die me van de plek van het ongeluk via de lucht naar dit ziekenhuis hebben gebracht. En ik wil James May bedanken die een fles Gin binnensmokkelde gisteravond."

Hammond werd zaterdag opgenomen in een Zwitsers ziekenhuis nadat hij met zijn elektrische sportwagen uit de bocht vloog in de bergen. De wagen miste tijdens de crash ternauwernood een huis en viel tientallen meters naar beneden, sloeg meerdere keren over de kop en landde ondersteboven voordat hij in brand vloog.

Bom

De 47-jarige presentator was bezig met opnames voor The Grand Tour. Collega's Jeremy Clarkson en James May renden op de brandende racewagen af in de overtuiging dat Hammond dood zou zijn. Clarkson zei dat het net leek alsof er een bom af ging en dat het 'de grootste crash' was die hij ooit had gezien.

Tot iedereens verbazing wist Hammond op eigen kracht uit de auto te klimmen. ''Ze waren vol ongeloof dat hij het er levend vanaf had gebracht. Er was namelijk niets meer van de wagen over. Iedereen is erg opgelucht. Als Richard een paar seconden langzamer uit de auto was geklommen, dan zou hij levend zijn verbrand'', zegt The Grand Tour-producent Andy Wilman tegen Mirror.