SANTA MARIA - In de rechtbank van Santa Maria, in de Amerikaanse staat Californië, is maandag 19.45 uur (Nederlandse tijd) het proces begonnen tegen Michael Jackson. De 46-jarige popster wordt beschuldigd van onder meer seksueel misbruik van een minderjarige jongen. Daarvoor kan hij zeker twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 'King of Pop', breed glimlachend, droeg bij aankomst bij de rechtbank een geheel wit kostuum - de kleur van de onschuld - en werd begeleid door zijn advocaat en een heel leger lijfwachten. Een van hen hield een paraplu boven zijn hoofd.

De fans droegen spandoeken waarop zij hun geloof in de onschuld van de popster uitten. Sommigen van hen hadden, ondanks het koude weer, de nacht doorgebracht in tenten voor het gerechtsgebouw. Jackson begroette hen met een V-gebaar.

Selectie

De rechtszaak begint met de selectie van een twaalfkoppige jury. Er zijn ongeveer 750 kandidaten, waarvan er dagelijks 150 zich bij de rechtbank moeten melden. Om te bepalen of zij geschikt zijn voor dit proces krijgen zij een zeven pagina's tellende vragenlijst over de zaak. Die moeten zij over een week inleveren, waarna zij door de rechter en de verdediging worden ondervraagd.

Rechter Rodney Melville verwelkomde de jurykandidaten. Hij waarschuwde hen dat het proces een half jaar zal duren en hun leven op zijn kop zou zetten. "Ik neem aan dat jullie liever ergens anders waren geweest in plaats van hier", zei hij. "Niemand is hier vrijwillig." Amerikanen hebben de burgerplicht als jurylid op te treden als zij daarvoor worden gevraagd. Weigeren zonder geldige reden, is strafbaar.

Afgunst

Maar Melville wees hen erop dat een proces voor een onafhankelijke jury een onvervreemdbaar recht is van iedere Amerikaan. "We laten geen politici, bureaucraten of zelfs rechters beslissen in dergelijke processen. Er wordt met afgunst gekeken naar ons systeem door veel mensen in landen waar ze dat niet hebben", aldus de rechter.