De misbruikzaak tegen Bill Cosby (79) is maandagochtend van start gegaan. De komiek wordt aangeklaagd door basketbalster Andrea Constand, die Cosby ervan beticht haar te hebben gedrogeerd en seksueel te hebben misbruikt in 2004.

De rechtszaak zal naar verwachting zo'n twee weken duren, aldus The Guardian. Als Cosby schuldig wordt bevonden, wordt hem mogelijk een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd.

De komiek was jarenlang geliefd bij een groot publiek en werd vooral beroemd met zijn rol als dokter Huxtable in de Cosby Show. Deze serie, waarin Cosby te zien was als een aimabele vader en echtgenoot, was van 1984 tot 1992 te zien op televisie en leverde de komiek de bijnaam "America's Dad" op. 

Jarenlang maakte de komiek nog tv-series en theatershows, maar het succes dat hij behaalde met The Cosby Show evenaarde hij nooit. Het leek erop dat Cosby in de vergetelheid zou raken, tot in 2005 het eerste vermeende slachtoffer van de acteur naar voren stapte.
 

Bill Cosby: van geliefd komiek tot vermeend misbruiker
187
Bill Cosby: van geliefd komiek tot vermeend misbruiker

Drugs in drankjes

Andrea Constand zou door Cosby zijn gedrogeerd met kalmeringspillen, zo vertelde ze in 2005 aan de Canadese politie. Daarna zou ze door hem zijn betast. Dit gebeurde bij de komiek thuis, beweerde Constand, waar ze naartoe was gegaan om met Cosby haar acteercarrière te bespreken. Ze zag de komiek als een mentor en was geschrokken door wat hij deed.

Tijdens de rechtszaak kon de basketbalster nog dertien andere, anonieme, slachtoffers noemen die door Cosby zouden zijn misbruikt. Toch werd Cosby geen straf opgelegd: de zaak leidde uiteindelijk tot een overeenkomst.

Daarop bleef het lange tijd stil, totdat stand-up comedian Hannival Buress tijdens een tour in 2014 grapte over Cosby als verkrachter. Naar aanleiding hiervan kwamen opnieuw beschuldigingen van verkrachtingen en misbruik.

In totaal hebben sinds 2000, zo meldt The Guardian, zestig vrouwen de komiek hiervan beschuldigd. De verhalen bevatten steeds dezelfde elementen: jonge vrouwen met een beginnende carrière in de entertainmentindustrie, Cosby's positie als mentor en zijn gebruik van drugs in drankjes.

De meeste zaken zijn inmiddels verjaard. Alleen Constand kreeg het voor elkaar om Cosby opnieuw aan te klagen en een strafrechtelijke vervolging te starten in 2015. Cosby kwam op borgtocht vrij, maar in mei 2016 werd besloten dat de komiek alsnog mag worden vervolgd aan de hand van nieuw bewijs. 

Ontkenning

Cosby zegt tot nog toe zelf onschuldig te zijn. Eerder heeft Cosby wel toegegeven vreemd te zijn gegaan en vrouwen drugs te hebben gegeven, maar daar deden de vrouwen volgens hem vrijwillig aan mee.

De komiek wordt gesteund door zijn vrouw en van zijn "televisie-vrouw" Phylicia Rashad (Claire Huxtable), die in zijn onschuld geloven. Ook dochter Ensa Cosby denkt niet dat de beschuldigingen waar zijn. Ze beweert dat mogelijk racistische motivaties een rol spelen in het proces, onder meer omdat de vermeende slachtoffers blank zijn. 

Zoals het er nu voor staat, zal Cosby zelf niet aan het woord komen tijdens het proces, aldus zijn advocaat Brian McMonagle.