AMSTERDAM - Spongebob Squarepants is noch homo, noch hetero. "Hij is a-seksueel", zegt zijn bedenker Stephen Hillenburg. De tekenfilmmaker reageert hiermee op beschuldigingen van een aantal Amerikaanse conservatieve christelijke groeperingen die vorige week beweerden dat zijn gele sponsheld 'homo' zou zijn. De vriendschap tussen hem en zijn onderwatervriendje Patrick Star zou 'de acceptatie van homoseksualiteit in de hand werken', menen de groeperingen.

De 43-jarige Hillenburg liet weten dat de beschuldigingen vergezocht zijn en dat zijn tekenfilmheld zich alleen bezighoudt met plezier en entertainment. "We hebben nooit in gedachten gehad dat de twee homo zouden zijn. Ik beschouw ze eigenlijk bijna als a-seksueel. We proberen alleen maar lol te maken en al dat andere heeft niks met onze show te maken", zegt Hillenburg.

De tekenfilmserie, over de spons die op de bodem van de zee in een ananas woont, is 'uit de kast gekomen', vanwege berichten dat de serie en de merchandise eromheen populair zou zijn bij homo's.

'Spongebob Squarepants- de film' gaat volgende week in Nederland in première.