Bedreigingen raken Peter R. de Vries nauwelijks meer. Hij hoeft op televisie maar een verkeerde opmerking te maken of zijn mailbox stroomt naar eigen zeggen weer vol.

"Dan ben ik een landverrader, een NSB'er, moet ik opsodemieteren, zelf lekker naar Afrika gaan, dan verdien ik de kogel, de strop, willen ze me vierendelen en kielhalen, ga zo maar door."

Al die mails doen de misdaadverslaggever niets meer. "Nee, dat maakt me echt geen flikker uit. Ik doe er ook geen aangifte van, ga er echt geen tijd aan besteden", zegt hij zaterdag in AD Magazine.

"Tegen Holleeder heb ik wel aangifte gedaan. Er zijn ook veel dingen die het grote publiek niet kent. Naast Holleeder zijn er nog drie of vier mensen van wie ik langdurig last heb. Daarover sta ik frequent in contact met de politie, tot op de dag van vandaag. Dat is een rode draad in mijn leven."

Laten gaan

Toch schrikt hij nog weleens "van de verbitterde agressie" uit een anonieme dreigmail.

"Dat zijn mensen die ik niet ken, die ik nog nooit heb ontmoet. Die ik ook niet persoonlijk heb aangesproken. Maar die dan met een geladenheid reageren, dat is niet normaal. Dat je je zo kunt laten gaan tegen iemand die op tv iets zegt over Zwarte Piet, Geert Wilders, of wat dan ook."

Als misdaadverslaggever moet je daar echter mee om kunnen gaan, vindt De Vries. "Als ik daar niet tegen kan, moet ik bij de Libelle gaan werken. Op het moment dat ik zou zeggen: ik trek het niet, geldt: if you can't stand the heat, get out of the kitchen."

Dat moment is nooit dichtbij geweest. "Want dat zit niet in me, om daar voor te zwichten.''