BEVERLY HILLS - The Aviator is dinsdag genomineerd voor elf Oscars, waaronder die voor beste film en beste mannelijke hoofdrol. In de categorie beste film neemt The Aviator (van Martin Scorsese) het op tegen Finding Neverland, Million Dollar Baby, Ray en Sideways. Dat heeft de organisatie, The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, dinsdag bekendgemaakt in Beverly Hills.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

The Aviator gaat over het leven van de excentrieke miljonair Howard Hughes. De film sleepte ook nominaties weg in de categorieën montage, geluidsbewerking, kostuumontwerpen, cinematografie en vormgeving.

Eastwood

Acteur Jamie Foxx werd tweemaal genomineerd, voor zijn hoofdrol in Ray (over Ray Charles) en voor een bijrol in Collateral (met Tom Cruise). In de categorie beste mannelijke hoofdrol gaat het behalve om Foxx om Don Cheadle (Hotel Rwanda), Johnny Depp (Finding Neverland), Leonardo DiCaprio (The Aviator) en Clint Eastwood (Million Dollar Baby).

Eastwood kreeg ook een nominatie voor zijn regie van Million Dollar Baby, over een vrouwelijke bokser. Hilary Swank, die deze rol voor haar rekening nam, dingt mee naar een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. Zij neemt het op tegen Annette Bening (Being Julia), Catalina Sandino Moreno (Maria Full of Grace), Imelda Staunton (Vera Drake) en Kate Winslet (Eternal Sunshine of the Spotless Mind).

Hoogste onderscheiding

De Oscars gelden als de hoogste onderscheiding in de filmindustrie. Filmkenners gingen er al van uit dat The Aviator, Million Dollar Baby en Sideways met veel nominaties naar huis zouden gaan. De nominaties werden gepresenteerd door acteur Adrien Brody, die in 2003 een Oscar kreeg voor zijn rol in The Pianist, van Roman Polanski. De 77e Academy Awards worden op zondag 27 februari op een gala in Hollywood uitgereikt.

In de categorie beste regie gaat het behalve Million Dollar Baby en The Aviator om Ray (Taylor Hackford), Sideways (Alexander Payne) en Vera Drake (Mike Leigh).

Niet genomineerd

De Nederlandse film Simon was ingezonden in de categorie beste niet-Engelstalige film, maar is niet genomineerd. In Simon (van Eddy Terstall) draait het om de vriendschap tussen de Amsterdamse hasjdealer Simon (Cees Geel) en de homoseksuele tandheelkundestudent Camiel (Marcel Hensema).

Wel genomineerd zijn de Duitse film Downfall (Der Untergang, over de laatste dagen van Adolf Hitler), As It Is In Heaven (Zweden), The Chorus (Frankrijk), The Sea Inside (Spanje) en Yesterday (Zuid-Afrika).