Cliff Richard schikt met politie over berichtgeving na beschuldiging van misbruik

Cliff Richard heeft een schikking getroffen met de politie van South Yorkshire, nadat de zanger door de BBC en de politie in verband werd gebracht met een zedendelict en een politie-inval in zijn huis op televisie werd uitgezonden.

Volgens The Guardian heeft een rechter vrijdag bevestigd dat de advocaten van de politie en de Congratulations-zanger samen tot een overeenkomst zijn gekomen, maar het is niet bekend wat de schikking met de politie inhoudt. 

In 2014 deed de politie onderzoek na aantijgingen van kindermisbruik tegen Richard. De BBC werd door de politie ingelicht over de inval en zond beelden ervan uit op televisie. De 76-jarige Richard diende een aanklacht in tegen de BBC en de gerechtsdienaar, wegens inbreuk op zijn privacy en het feit dat de beschuldigingen hem substantiële schade zouden hebben toegebracht. 

De politie van South Yorkshire heeft zijn excuses aangeboden voor het doorspelen van de informatie aan de media tijdens het onderzoek. Met de BBC blijft de zanger nog in conflict. Eerder verklaarde de omroep om zich krachtig te verdedigen in het conflict. Volgens een woordvoerder van de omroep werden de ontkenningen van de beschuldiging van de zanger wel vermeld in de berichtgeving over de zaak.

Beschuldiging

In 2013 werd Richard door vier mannen beschuldigd van seksueel misbruik, dat zou hebben plaatsgevonden in een periode tussen 1958 en 1983. Richard werd de afgelopen drie jaar meerdere malen verhoord door de Britse politie, maar werd nooit gearresteerd of officieel in staat van beschuldiging gesteld. 

Ook de zanger ontkende in alle toonaarden dat hij iets met de beschuldigingen te maken had. In 2016 werd besloten dat Richard niet langer verdacht werd van een zedendelict. De politie in Yorkshire zei dat er te weinig bewijs was om de Britse zanger te vervolgen.

Enkele maanden later diende een van de slachtoffers een verzoek in om de beslissing om hem niet te vervolgen te herzien. Dat verzoek werd door Het Openbaar Ministerie uit Engeland afgewezen, omdat een herziening van de misbruikzaak niet nodig was en vervolging definitief uit zou blijven.

Lees meer over:
Tip de redactie