Koning Willem-Alexander wordt ontspannen van besturen vliegtuig

Koning Willem-Alexander is al 21 jaar gastvlieger bij KLM en zit regelmatig in de cockpit als co-piloot. Voor de koning is vliegen een moment van ontspanning. "​Je kan je even volledig los schakelen en ergens anders op concentreren."

Volgens Willem-Alexander is het onmogelijk om een vliegtuig te besturen als je "problemen van de grond meeneemt naar boven". "Dat is voor mij de grootste ontspanning van het vliegen."

Voor de koning is het belangrijk dat hij een hobby heeft waar hij zich volledig op moet concentreren, zo vertelt hij in De Telegraaf. "Je hebt een vliegtuig, passagiers en een bemanning. Daar draag je verantwoordelijkheid voor."

Passagiers van KLM-toestellen zullen wel eens, zonder dat ze het wisten, bij de koning in het vliegtuig hebben gezeten. "Voor 11 september stond de deur van de cockpit gewoon open. En kwamen er regelmatig mensen een kijkje nemen. En dan vonden mensen het leuk of verbazingwekkend dat ik daar zat. Na 11 september is de cockpitdeur dicht en is er veel minder contact tussen de cabine en de cockpit. Maar ja, sommige mensen herkennen mijn stem bij het omroepen tijdens de vlucht."

Herkennen

Een voordeel voor Willem-Alexander is dat hij, als hij omroept, zichzelf niet per se hoeft te identificeren. "Ik kan altijd zeggen dat ik námens captain en bemanning de passagiers van harte welkom heet. Dan hoef ik mijn eigen naam niet te noemen. Maar de meeste mensen luisteren toch niet."

Opschudding heeft de koning nooit voor gezorgd tijdens zijn vluchten. "Nee, niet dat ik weet. Ook als we vanuit het bemanningscentrum in KLM-uniform met pet door Schiphol heen lopen, zijn er heel weinig mensen die je herkennen."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie