AMSTERDAM - Acteur Morgan Freeman heeft een domme uitspraak gedaan die bij veel Amerikanen verkeerd is gevallen. In een interview noemde hij de terroristische aanslag op Ney York van 11 september j.l. 'geen nationaal trauma'.

"Als je niet in New York was op 11 september, is wat er gebeurde een 'CNN-gebeurtenis." zei de acteur tegen een New Yorkse filmcriticus. The New York Daily News kreeg lucht van de uitspraak en heeft Morgan nu publiekelijk aan de schandpaal genageld. Want kom niet aan het nationale verdriet van de Amerikanen.

Volgens Morgan is dit verdriet echter niet zo nationaal. "We hadden een trauma, maar het is niet echt een nationaal trauma. Voor degenen die niet in New York waren op 11 september, was het een CNN-gebeurtenis.' luidt zijn citaat. Onmiddellijk werd een weduwnaar van een slachtoffer van de ramp erbij gehaald. Hij moest nog maar eens vertellen hoe erg het wel niet allemaal was. Maar de man reageerde heel diplomatiek door te zeggen dat 'Freeman is een ster in de film en wil dat mensen zijn nieuwe film gaan bekijken. Maar door te zeggen dat de 11-septemberramp alleen maar erg was in New York, was erg onnadenkend van hem'.

Morgan Freeman speelt een rol in de nieuwe film 'The sum of all fears'. Hierin is hij een CIA-agent die een nucleaire bom in een football-stadion moet ontmantelen.