BEVERLY HILLS - De films 'The Aviator' en 'Sideways' zijn de winnaars van de Golden Globes. Martin Scorseses 'The Aviator' over het leven van de excentrieke miljardair Howard Hughes eindigde bovenaan in de categorie beste drama-film. Alexander Paynes 'Sideways' behaalde de overwinning bij de filmkomedies. Payne en Jim Taylor kregen ook de Golden Globe voor het beste scenario.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Veel kenners en ook regisseur Scorsese hadden gedacht dat 'The Aviator' ook een prijs zou krijgen voor de beste regie. De film was in zes categorieën genomineerd. Uiteindelijk kreeg hij er drie: naast die voor de beste dramatische film die voor de beste mannelijke hoofdrol (Leonardo DiCaprio) en die voor de beste muziek (van Howard Shore).

Maar met de belangrijke prijzen voor beste vrouwelijke hoofdrol en beste regie ging de concurrent van Scorseses film, Clint Eastwood, tot Scorseses zichtbare teleurstelling aan de haal.

Eastwood, regisseur en hoofdrolspeler in 'Million Dollar Baby', kreeg de prijs voor de beste regie. Zijn hoofdrolspeelster Hilary Swank kon de Globe voor beste actrice in een dramatische film in ontvangst nemen.

Belangrijkste barometer

De Golden Globes, die in dertien bioscoop- en elf televisiecategorieën worden toegekend, gelden als belangrijkste barometer voor de uitreiking van de Oscars. De nominaties voor deze prijzen worden volgende week dinsdag bekendgemaakt en zij worden op 27 februari uitgereikt. Nu bij de Golden Globes drie films er toch duidelijk bovenuit steken, wordt het bij de Oscars echt spannend, zeggen filmkenners.

De actrice Annette Bening kreeg de Globe voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een filmkomedie. Zij speelde in 'Being Julia'. De prijs voor de beste mannelijke rol in een komedie ging naar Jamie Foxx voor zijn rol als Ray Charles in 'Ray'.

De eerste Globes van de avond gingen naar Clive Owen en Natalie Portman. Zij werden onderscheiden voor hun bijrollen in 'Closer'. De prijs voor de beste buitenlandse film ging naar de Spaanse film 'Mar Adentro' (The Sea Inside) van Alejandro Amenábar. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een verlamde man die dertig jaar lang strijdt voor zijn recht op een waardige dood.

Oevreprijs

Acteur Robin Williams nam de Cecil B. de Mille Award voor zijn hele oeuvre in ontvangst. Hij speelde een lange reeks unieke komische rollen, van 'alien' in de televisieserie 'Mork&Mindy' tot de ongewone Engelse docent in 'Dead Poets' Society'. Hij droeg zijn prijs op aan de vorig jaar overleden acteur Christopher Reeve.

Ook Rolling Stones-zanger Mick Jagger kon met een gouden wereldbol naar huis. Hij kreeg die voor zijn song 'Old Habits Die Hard' voor de filmkomedie Alfie.

Comedy

De prijs voor de beste tv-comedyserie ging zoals verwacht naar 'Desperate Housewives'. Actrice Teri Hatcher uit deze serie - die wordt gezien als een waardige opvolger van 'Sex and the City' - kreeg de Globe voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een tv-comedy.