GRONINGEN - Ali B. heeft de Popprijs 2004 gewonnen. Dit werd zaterdagavond bekendgemaakt tijdens het Noorderslagfestival in cultuurcentrum de Oosterpoort in Groningen.

De van oorsprong Marokkaanse rapper liet kandidaten als Within Temptation, Trijntje Oosterhuis, Peter Pan Speedrock en outsider Frans Bauer achter zich. De jury stelde "gewoon niet om hem heen te kunnen". Ze vermeldde verder als bijzonderheid dat Ali B bewees dat "je geen platenmaatschappij nodig hebt om succesvol te zijn".

Mening

De rapper, met een eigen beeld in Madame Tussaud, gaf voor radio, televisie en kranten zeer geregeld zijn mening over allerhande misstanden, van fundamentalistisch gedrag tot aan aids.

Vooral na de dood van filmmaker Theo van Gogh was hij veel gevraagd als commentator. Dat leverde hem zelfs dreigementen op uit hoeken van Marokkaanse rappers die het ook op VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali hebben gemunt.

Vorige winnaars

De Zeeuwse band Blof won de prijs vorig jaar. 2 Unlimited (1994), Marco Borsato (1997) en Anouk (2001) waren enkele van de vorige winnaars. De stichting Conamus reikt de prijs sinds 1992 uit. Er is een bedrag van 10.000 euro en een beeldje van Theo Mackaay aan verbonden. Het publiek trakteert de winnaars steevast op een regen van bier.