AMSTERDAM - Ook platenmiljonair Hans Breukhoven wilde bijdragen aan de hulpacties voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Hij bood aan het geld dat het personeel van de Free Record Shop bijeen zou brengen te vervijfvoudigen. Dat aanbod heeft hij echter ingetrokken, schrijft De Telegraaf donderdag, toen bleek dat het hem meer zou kosten dan verwacht. "Mijn oproep is verkeerd begrepen", zegt Breukhoven nu.

Het personeel was zaterdag speciaal opgeroepen om geld mee te nemen naar een jaarfeest van het bedrijf in Aalsmeer, waar het geld in een glazen kluis werd gestort. Op het hoogtepunt van de bijeenkomst bleken medewerkers van Kampen zo'n vijftienduizend euro te hebben meegenomen, ingezameld op een markt in Kampen. Medewerkers uit Den Bosch brachten nog eens zesduizend euro mee, bijeengebracht door lokale winkeliers.

De actie zou Breukhoven zo'n honderdduizend euro kosten. "Dat is nooit de bedoeling geweest", zegt Breukhoven. De actie was alleen bedoeld voor medewerkers van de Free Record Shop-filialen. Het geld van andere donateurs telt niet mee. "Mijn oproep is verkeerd begrepen."

De vrijwilligers in Kampen en Den Bosch krijgen het geld teruggestort. De opbrengst van de filiaalmedewerkers, ongeveer vijfduizend euro, wordt wel vervijfvoudigd. Breukhoven zegde verder toe nog eens honderdduizend euro neer te leggen voor een weeshuis in Sri Lanka.

De medewerkers uit Kampen en Den Bosch spraken volgens De Telegraaf van 'een grote domper'.