AMSTERDAM - Zanger-acteur Bastiaan Ragas en presentatrice Tooske Breugem gaan nog dit jaar trouwen. Afgelopen kerstnacht, na de nachtdienst in Amsterdam, onder een paraplu in de regen, vroeg Ragas zijn vriendin om haar hand. Ze hoefde er geen seconde over na te denken, verklapte ze woensdag.

Eigenlijk heeft het paar, een van de 'hotste' stellen in de Nederlandse showbizz, niet zoveel behoefte aan het publiek maken van hun persoonlijk geluk. "Maar we hebben nu eenmaal een vak waarbij je privé-leven ook naar buiten komt, of je wilt of niet, het hoort erbij", aldus Ragas.

De verloofden vertellen het verhaal daarom nu één keer. Temeer omdat ze hun trouwplannen voor zichzelf natuurlijk wel reuze belangrijk vinden, maar vooral in het licht van de huidige wereldgebeurtenissen nou ook weer niet iets om uitbundig de publiciteit mee te zoeken.

Halfbakken verhalen

Ze willen echter allerlei halfbakken verhalen voor zijn, die zijn er al genoeg geweest. "Volgens betrouwbare bronnen ben ik al twee jaar zwanger", zegt Breugem geamuseerd. "Als ik een zeepje koop bij de Body Shop, worden daar al consequenties aan verbonden", glimlacht Ragas.

Hun dierbaren zijn inmiddels van het nieuws op de hoogte, het kringetje ingewijden wordt in rap tempo groter, het nieuws is niet langer geheim te houden. En eigenlijk vinden ze het ook wel prettig als ze er zelf ook niet meer geheimzinnig over hoeven te doen. Het is tenslotte een vrolijke aangelegenheid, waarmee ieder normaal mens ook best gefeliciteerd wil worden. "We gaan gewoon trouwen en zijn daar hartstikke blij mee", aldus Breugem.

Drie musketiers

Het paar woont nu een jaar samen, in Amsterdam. De twee leerden elkaar kennen tijdens de audities voor de Joop van den Ende-musical over De drie musketiers naar Alexandre Dumas. Hij speelde d'Artagnan (en verdiende er een nominatie voor de John Kraaijkamp Musical Award mee), zij Constance. Beiden hadden toen een andere partner. Hun romance bloeide pas op in de nadagen van 3 Musketiers.

"Maar dag één van de musical waren er al speculaties. Tja, we merkten ook wel dat we het erg goed samen konden vinden. Maar als je je bijna overgeeft aan iets dat heel erg leuk is, maar dat nog wordt overschaduwd door moeilijkheden, dan is dat heel ambivalent, iets waar je nooit het juiste antwoord op hebt", mijmert Ragas. Uit zijn eerdere relatie heeft hij een zoontje, dat voor de helft bij zijn ex en voor de helft bij hem en Tooske is. Zij is duidelijk gesteld op de kleine Ragas.

'Thuis'

Het leven met Tooske Breugem geeft de ster uit Aida en 3 Musketiers "een bijzonder rustig gevoel, geborgenheid". Leven met Bastiaan Ragas is voor de aanstaande bruid "Thuis. Er is dit jaar geen dag voorbij gegaan dat ik niet dacht, wat fijn zo." Het tweetal heeft een beroep dat nou niet bepaald een stabiel leven garandeert. Breugem: "Maar we zijn geen twintig meer, we zullen ons best doen, actief zijn om elkaar niet uit het oog te verliezen." Ragas: "We willen onze liefde beschermen, in dit wereldje waarin we nu eenmaal zitten."

Datum

Wanneer ze gaan trouwen en hoe, is nog niet bekend. "We speuren alle tijdschriften en websites op trouwgebied door, maar de Love & Marriagebeurs laten we maar schieten", grapt de presentatrice.

Schoonvader

Ze had Ragas' aanzoek in de kerstnacht (nog) niet verwacht. Haar vriend was 's ochtends opgestaan met de mededeling dat hij vroeg in de studio moest zijn. In werkelijkheid ging hij naar Zwolle, 'met knikkende knieën' naar de vader van de beoogde bruid, om die om de hand van zijn dochter te vragen. "Volgens de etiquette moet dat in jacquet, maar dat vond ik wat te bont." Vader Breugem stemde van harte toe, aangenaam verrast ook door het ouderwetse gebaar van zijn schoonzoon in spé.

"En toen zat ik die hele kerstnachtdienst op hete kolen, met de ring in mijn jaszak", vertelt de bruidegom. "Ik vond het al raar dat hij zijn jas speciaal aantrok om naar het avondmaal te gaan", aldus zijn uitverkorene. Buiten begon het haar te dagen, toen hij zei: "Ik ben vandaag bij je vader geweest." "Het kwartje viel met donderend geweld", aldus de bruid.