AMSTERDAM - Afgelopen zaterdag heeft Reinout Oerlemans in naam van zijn bedrijf Eyeworks in Wenen de Gouden Romy in ontvangst genomen. Deze prestigieuze prijs is hem toebedeeld voor het bedenken en produceren van De Nationale IQ-test.
De Nationale IQ-test

De Gouden Romy is een Oostenrijks-Duitse prijs voor het beste programma-idee van het jaar. Volgens het juryrapport geeft de Nationale IQ-Test de kijker de kans om thuis in de huiskamer zijn intelligentie op een interactieve manier te testen. De jury was onder de indruk van de vernieuwende elementen van het programma.

In zijn speech bedankte Oerlemans Joop van den Ende. "Joop, bedankt voor al je inspiratie! Wie had dat ooit gedacht? En kijk eens Bart, hebben we toch nog een prijs gewonnen!" Volgens een woordvoerder van BNN zou oprichter Bart de Graaff erg trots geweest zijn.

'Bart en Reinout waren erg teleurgesteld toen de Gouden Roos van Montreux enkele weken geleden aan Oerlemans neus voorbij ging. Genomineerd was de Nederlandse versie van De Nationale IQ-Test - uitgezonden door BNN'.

De Nationale IQ-Test is inmiddels al uitgezonden in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië. In alle landen zorgde het programma voor kijkcijferrecords en honderdduizenden deelnemers die meespeelden via internet. Oerlemans verwacht dat het programma aan nog veel meer landen verkocht zal worden, nu hetidee ook aan Australië en Hongarije is verkocht. Reinout: "Ik denk dat uiteindelijk de kijkers in meer dan 20 landen hun intelligentie op deze manier kunnen gaan testen. En op zo'n succes hadden we een jaar geleden nog niet durven hopen."