De hoofdofficier van Den Haag, Bart Nieuwenhuizen, noemt rapper Boef in zijn laatste columns een "knurft en een pannenkoek". De Habiba-rapper werd woensdag veroordeeld tot twintig uur taakstraf voor het vernielen van een politieauto.

"Op Facebook een vent, in het echt ook een vent. Zou je denken, tenminste. Blijkbaar voelt dat toch anders, zegt Nieuwenhuizen in zijn column. "In Zoetermeer ging een 24-jarige man uit Tilburg op de motorkap van een politieauto staan. Liet daar ook foto's van maken. Hartstikke stoer natuurlijk van hem."

"Minder stoer was het dat hij pas op de auto ging staan, toen de agenten weg waren. Want waar de knurft niet op had gerekend, was dat omstanders hem bij de terugkomst van de agenten als schuldige aanwezen."

Nieuwenhuizen, die zich vaker hard uitspreekt over zaken, zegt deze veroordeling in zijn column te benoemen omdat hem opvalt dat de politie steeds vaker deze incidenten met sociale media signaleert. "Je komt steeds vaker dit soort pannenkoeken tegen. Verslaafd aan het aantal likes en clicks. Ik kan mij prima voorstellen dat tienermeisjes en -jongens zoiets spannend vinden, maar van een 24-jarige zou je toch iets meer verstand verwachten."

Het Openbaar Ministerie (OM) laat in het AD weten achter de column van Nieuwenhuizen te staan. "Dit zijn woorden die hij dagelijks gebruikt."

Sofiane Boussaadia, de volledige naam van de rapper, werd woensdag door de rechtbank van Den Haag veroordeeld tot het betalen van de 1.465 euro opgelopen schade aan de politieauto en twintig uur taakstraf.

Hoger beroep

De rapper kondigde na het vonnis aan in hoger beroep te gaan. Dat leidde woensdagavond tot verontwaardigde reacties binnen de Nederlandse Politiebond (NPB). Volgens bestuurder Albert Springer van de NPB heeft Boef zich totaal respectloos gedragen richting de politie.

"Rechters leggen in Nederland straffen op in de hoop dat je er iets van leert. Ik begrijp niet dat je dan zegt: ik heb liever een geldboete, dus ik ga in hoger beroep. Dan heb je dus niets geleerd", aldus Springer tegen het AD.

De rapper, die in maart zijn album Slaaptekort uitbracht, werd in januari ook al veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur voor het beledigen van een agent. Ook tegen deze uitspraak ging hij in beroep. In 2016 kwam de rapper geregeld in het nieuws voor het provoceren van politieagenten. Deze provocaties waren terug te zien in zijn vlogs.