Dafne Schippers viel na haar deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in een zwart gat. Schippers, die tegen de verwachtingen in tweede werd op de 200 meter sprint, had in de vakantie na Rio constant last van huilbuien.

"Zomaar ineens, op gekke momenten, kwam het eruit", vertelt Schippers in Volkskrant Magazine. "In het begin was ik heel emotioneel, daarna vlakten mijn emoties juist af. Het heeft wel even geduurd voordat ik weer kon genieten, eerst moest alles eruit. Achteraf kan ik concluderen dat het veel te veel is geweest."

Haar vakantie in Azië deed Schippers naar eigen zeggen goed, maar eenmaal terug in Nederland ging het mis. "Mijn ouders en vrienden waren aan het werk, Nick ging een nieuwe plaat maken, en ik had nog geen trainingen. Wat nu? dacht ik. Ik kwam niet meer van de bank af, heb hele dagen voor me uit zitten staren." Uiteindelijk liep haar relatie met dj Nicky Romero stuk.

"Ik zie nu dat ik het afgelopen jaar ook niet genoeg plezier meer had in mijn sport", aldus de 24-jarige Schippers. "Omdat alles wat erbij kwam kijken me zoveel energie kostte. Als de emmer altijd vol zit, stroomt-ie van ieder dingetje dat erbij komt over. Daardoor heb je geen lol meer, in niks dat je doet."

Ritme

Toen de atlete weer meer ritme in haar dagen kreeg, ging het langzaam beter. "Ik besefte dat ik het plezier terug móést krijgen omdat pas dan je prestaties verbeteren."

"Ik ben bij een andere coach gaan trainen en toen we afgelopen januari in Zuid-Afrika waren, voelde ik het: ja, nu ben ik er weer. Ik had overal zin in, appte mijn ouders weer vaak - al die tijd was ik teruggetrokken geweest, weinig communicatief. Dus die voelden ook meteen dat het beter met me ging."