De dochters van Koning Willem-Alexander krijgen geen nieuwe telefoons. De drie prinsessen hebben ieder vanaf hun tiende een eigen mobieltje "te leen" van hun ouders. Geen nieuwe modellen maar telefoons die Willem-Alexander en Máxima zelf hebben gebruikt.

De dochters moeten zich houden aan strenge regels rondom het telefoongebruik. Op vakantie en 's avonds bijvoorbeeld moeten ze uit. "In theorie hebben wij zeggenschap", waarmee de koning aangaf dat het in de praktijk nog weleens anders gaat.

De koning vindt het belangrijk dat jongeren de ruimte krijgen om fouten te maken, zodat daar geleerd van kan worden. Het is een boodschap die hij zijn oudste dochter en beoogde opvolger Amalia expliciet meegeeft. Zij moet zichzelf leren kennen.

"Daarom zeg ik ook tegen Amalia: ken je eigen grenzen. Ga daar overheen. Maak fouten, dat heb ik ook gedaan, veel", stelde hij in het televisiegesprek over zijn leven met Wilfried de Jong

Geheimhouden

Koning Willem-Alexander wil niet weten wat zijn dochters uitspoken. Hij heeft de afspraak met hun beveiligers dat die niet uit de school klappen over wat de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane doen. "Sterker nog, als ze dat wel vertellen, dan zeg ik: dat wil ik niet weten, als ze maar veilig zijn."

Eenzelfde afspraak kende Willem-Alexander zelf ook in zijn jeugd. Het was de manier om zichzelf te ontdekken en ontwikkelen. Het is tegenwoordig met de smartphones en mobieltjes waarmee foto's en opnamen gemaakt kunnen worden wel veel moeilijker om dingen geheim te houden, voegde de koning er aan toe. "Anders dan toen ik jong was."