Özcan Akyol is tijdens zijn studententijd een keer voor drugsdealer aangezien. Volgens de 33-jarige schrijver kwam dat omdat hij de enige gekleurde student in zijn jaargang was. 

"Ik ging journalistiek studeren en ik was de enige met een kleur. Die lui kwamen uit Friesland en Drenthe. Die wisten echt niet hoe ze met mij moesten omgaan", zegt Akyol in gesprek met de Vara Gids.

"Ik weet nog dat ik op het introductiefeest stond en er een jongen op me af kwam die vroeg of hij drugs kon kopen bij mij. Toen ik zei dat ik ook student was en geen drugsverkoper was dat enorm ongemakkelijk voor hem."

Akyol groeide op in Deventer en woont daar nog steeds. In 2012 verscheen zijn succesvolle debuutroman Eus, waar producent Eyeworks de filmrechten van kocht. 

Professor

Akyol, die ook columnist is en geregeld aanschuift bij De Wereld Draait Door, merkt soms dat mensen in Deventer en in zijn eigen familie door zijn schrijverschap en opleiding anders naar hem kijken.

"Ik hoor het vaak genoeg op het voetbalveld: 'Ah, daar heb je de professor'. Mijn vader praat ook zo over mij tegen mijn moeder. 'Meneer denkt dat hij heel wat is omdat-ie gestudeerd heeft!' De haat jegens mensen die wel op school hebben gezeten, voel ik."