Oud-scheidsrechter Dick Jol heeft een taakstraf van 150 uur gekregen voor mishandeling en bedreiging. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald.

Drie mensen deden eind 2015 aangifte tegen de voormalige voetbalscheidsrechter. De 61-jarige Jol werd door zijn buurman en diens vriendin beschuldigd van bedreiging. Ook zou Jol de vrouw hebben mishandeld met een metalen steigerdeel.

Eerder die dag zou hij met een bijl achter een timmerman met wie hij samenwerkte zijn aangerend. Zij klusten, samen met broer Piet Jol, aan een woning in Wassenaar.

De rechter achtte het bewijs voor de bedreigingen en de mishandeling sterk genoeg. Naast de taakstraf die de voormalig scheidsrechter moet voldoen, moet hij de vrouw ook een schadevergoeding van 250 euro betalen.

Beroep

Tegen de voormalige scheidsrechter was negentig dagen gevangenisstraf geëist, waarvan 75 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 180 uur. Jol had na zijn arrestatie al vijftien dagen in voorarrest gezeten.

De rechtbank heeft in het oordeel onder andere rekening gehouden met dat de mishandeling van de buurman niet bewezen is geacht, dat de feiten anderhalf jaar geleden hebben plaatsgevonden en dat Jol na het incident twee maanden lang niet naar zijn eigen huis mocht. 

Het OM overweegt beroep aan te tekenen en laat weten het vonnis eerst te bestuderen. Advocaat Jan Kabalt weet niet zeker of zijn cliënt Dick Jol in hoger beroep gaat. De raadsman snapt dat de oud-scheidsrechter voorgoed klaar wil zijn met de mishandelingszaak.