AMSTERDAM/AUSTIN - De Amerikaanse internetrecensent Harry Knowles heeft de Nederlandse musical Ja zuster, nee zuster van regisseur Pieter Kramer uitgeroepen tot één van de vijf beste films van 2004. Op zijn populaire site Ain't it cool news , die maandelijks vele miljoenen bezoekers trekt, bejubelt hij de filmversie van de serie van Annie M.G. Schmidt. De film kwam in Nederland in 2002 uit.

Knowles noemt het een schande dat de film slechts door de Amerikaanse homogemeenschap wordt omarmd. De roodharige filmaddict noemt de productie "simpelweg een briljante musical". Hij prijst actrice Tjitske Reidinga om haar treffende gelijkenis met Shirley MacLaine en vergelijkt Loes Luca, die de rol van Zuster Klivia speelt, met Lucille Ball. Paul Kooij, die de boze buurman Boordevol speelt, noemt de scribent "een genie". Eerder sprak ook al het gezaghebbende vlakblad Variety zich lovend over de film uit.

Ja zuster, nee zuster is intussen te zien geweest in onder meer Rusland, Japan, Maleisië en Hong Kong. De musical won vorig jaar de publieksprijs op het grote Gay & Lesbian Filmfestival van San Francisco. De film kreeg afgelopen najaar een kleinschalige Amerikaanse bioscooprelease. In februari verschijnt de productie in Amerika op dvd.