GRONINGEN - Een eenvoudige Amerikaanse boerenjongen werd tijdens zijn leven een mythisch figuur. Dat was voor Elvis Presley een sprookje op zich. Zelfs 25 jaar na zijn dood heeft de hype rond Elvis echter nog steeds zijn hoogtepunt niet bereikt. Verbazingwekkend, aldus René Boomkens, ex-hoogleraar in de popmuziek.

Voor miljoenen mensen over de hele wereld is 16 augustus 1977 de zwartste dag in de popgeschiedenis. En daar komen nog steeds meer mensen bij. "Elvis Presley is beroemder na zijn dood dan daarvoor", aldus Boomkens, voormalig popprofessor aan de Universiteit van Amsterdam. "In Amerika is Elvis voor veel mensen een religieus symbool geworden. Het landgoed Graceland is een bedevaartsoord dat jaarlijks door honderdduizenden mensen wordt bezocht. Het Amerikaanse sprookje van een eenvoudige boerenjongen die furore maakt en het tot King of Rock and Roll schopt, spreekt iedereen aan."

Elvis-rage

Europeanen zijn iets nuchterder onder de Elvis-rage. "Maar ook voor hen is de Amerikaanse zanger een voorbeeld van een jeugdige rebel geworden", aldus Boomkens. "Hoewel Elvis nooit in Europa heeft opgetreden, is zijn invloed als rockster nog duidelijk merkbaar bij hedendaagse muzikanten. Die typische Rock and Roll-attitude heeft Elvis geïntroduceerd."

Volgens Boomkens is Elvis een fenomeen. "Voor de muziek waren de Beatles belangrijker, maar het imago van Elvis Presley is het grote voorbeeld voor de volgende generaties geweest. Niemand heeft hem daarna ooit kunnen evenaren. Buddy Holly probeerde het, Bruce Springsteen nam Elvis ook als voorbeeld. Alleen de acteur James Dean, die door een auto-ongeluk om het leven kwam, had het kaliber van Elvis, maar hij werd niet zó bekend. Het is het imago van een gewone jongen van de straat."

De voormalig popprofessor denkt niet dat de hype rond Elvis snel ophoudt. "Zijn muziek en invloed is langzamerhand over de hele wereld verbreid. Ook de remixes van de hit 'A Little Less Conversation' van Elvis, zorgen onder de jongere generatie voor een opleving van het Elvis-toerisme. Dit zal niet het laatste liedje zijn dat door deejays zal worden geremixed."