RIJSWIJK - De Amerikaanse zanger Elvis Presley is recordhouder wat betreft het aantal nummer 1-hits op de Amerikaanse hitlijsten. Hij heeft postuum de Beatles verslagen op de Engelse hitlijsten door de remix van Junkie XL. Dertig nummers van Elvis stonden tijdens zijn carrière op de hoogste plaats.

Precies 25 jaar na de dood van de King of Rock and Roll, staat Presley opnieuw op nummer 1 in de Amerikaanse en Engelse hitlijsten. De remix van 'A little less conversation' van Tom Holkenborg alias Junkie XL, belandde vorige week op de eerste plaats.

In januari 1956, twee dagen na zijn 21ste verjaardag, scoorde Elvis zijn eerste nummer 1-hit met het nummer 'Heartbreak Hotel'. Daardoor steeg de populariteit van de zanger explosief. In Groot-Brittanië stond dit nummer wekenlang op nummer 2. Zijn volgende hit 'I want you, I need you, I love you' werd de meest succesvolle single aller tijden. De volgende jaren bleef Elvis Presley hits scoren met 'Don't be cruel', 'Love me tender' en 'Jailhouse Rock'. Van de laatste twee nummers verschenen ook gelijknamige films waarin Presley de hoofdrol vervulde.

Verslaafd

Na zijn diensttijd in Duitsland viel Elvis in een diep artistiek gat. Tot hij in 1969 weer opleefde en opnieuw hit na hit scoorde waaronder 'The wonder of you'. De opleving was maar van korte duur. Zijn echtscheiding in 1973 zorgde opnieuw voor verval en de King raakte verslaafd aan slaappillen. Direct na zijn overlijden in 1977 steeg zijn plaatverkoop weer tot grote hoogten toen het nummer 'Way Down' nummer 1 werd in Engeland.

Presley heeft maar weinig nummers zelf geschreven. Het grootste deel van zijn songs werden geschreven door het duo Leibner en Stoller en ook Otis Blackwell schreef enkele hits voor de King. In totaal gingen tot nu toe grof geschat een miljard cd's en singles over de toonbank. In Amerika bereikten 114 nummers de top en werden 131 verschillende platen en singles met goud of platina bekroond. In Nederland stonden 44 hitsingles in de lijsten genoteerd, waaronder drie nummer 1-hits.

Nog meer records

Het zijn niet de enige records van de Presley. Hij is ook na zijn dood nog steeds de meest verdienende artiest. Elvis' jaarinkomen komt dit jaar op 38,2 miljoen euro. Hij blijft daarmee ruim voor op tekenaar Charles Schulz (Snoopy) en Beatle John Lennon.