Acteur en regisseur Frank Lammers (44) vindt dat bekende Nederlanders hun verantwoordelijkheid moet nemen. Daarom bezocht hij op uitnodiging van Giro 555 het rampgebied in Nigeria. 

"Ik was eerder al in gesprek met Unicef om te vragen of ik iets voor ze kon doen. Toen kwam dit voorbij. Een enorme humanitaire ramp. De eigen ambassadeurs van Unicef konden op korte termijn niet afreizen," aldus Lammers in Het Parool.

Hij vervolgt: "Ik vind: als je artiest bent of bekend, moet je je stem laten horen. Verantwoordelijkheid nemen. En om aandacht en bewustzijn te genereren voor deze ramp is het dan blijkbaar nodig dat er een BN'er in actie komt. Van de zotte eigenlijk, want het moet vanzelf gaan. Ik wilde dit ook eens met eigen ogen zien."

'Lullen als Brugman'

Lammers bezocht een vluchtelingenkamp in Maiduguri, in het noorden van Nigeria. Dat ging hem niet in de koude kleren zitten: "Mensen klampen je letterlijk aan. Je praat met ze, maar ze willen eigenlijk maar één ding: eten. Nu. Nu! Zo heftig."

Niet alleen BN’ers zouden volgens Lammers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Hij vindt dat iedereen in actie zou moeten komen voor Giro 555 en zegt daar zijn uiterste best voor te gaan doen. "Ik ga de komende tijd lullen als Brugman. Tot iedereen het begrijpt én geeft."

Zijn kinderen voelen de bui al hangen: "Mijn kinderen zeiden van tevoren al: straks ga je zeker elke keer zeggen: maar die kinderen in Afrika... Ja dus. Ga ik zeker zeggen. En terecht!"