Mocht Filemon Wesselink zelf de keuze hebben, zou hij geen voorkeur geven aan een natuurlijke bevalling. "Als ik een vrouw was geweest had ik voor een keizersnede gekozen. Ik ben gewoon niet zo dapper."

De 37-jarige presentator is een van de bekende Nederlanders die een bevalling mag bijwonen voor het TLC-programma Bevallen met... In een gesprek met NU.nl vertelt Wesselink dat hij hiervoor getuige was van een bevalling via een keizersnede.

"Je hebt niet die enorme oerpijn van een kind dat uit een veel te nauwe uitgang gedrukt moet worden", stelt de presentator, die zelf vader is van drie kinderen. "Een natuurlijke bevalling vind ik veel heftiger. Je ziet je vriendin gewoon pijn lijden."

Of hij kinderen had gewild als hij ze zelf had moeten baren, durft de presentator niet met zekerheid te zeggen. "Die vraag heb ik mezelf vaak gesteld. Ik denk dat ik dan geen kinderen had gehad. Het is bij de vrouw toch iets biologisch waardoor ze denken: laat ik die hel maar ingaan."

Kinderen

Hoewel het voor Wesselink niet de eerste keer was dat hij een geboorte aanschouwde, blijft het een bijzondere gebeurtenis. "Het went niet. Behalve dat je beseft wat er allemaal mis kan gaan", aldus de presentator. "Als je ziet met hoeveel geweld en pijn zo'n bevalling gaat, dan denk je: het is niet evident dat het allemaal zomaar goed gaat."

Dat een geboorte niet altijd voorspoedig verloopt ervoer hij bij zijn eerste baby. "Bij mijn eerste was het best een lastige bevalling. Met een vacuümpomp en met de hartslag van de moeder en de baby die niet goed ging. Het duurde maar en als het uiteindelijk zover is, overvalt je een enorme vermoeidheid."

Het aanschouwen van een geboorte via een keizersnede is volgens de presentator niet voor mensen met een zwakke maag. "Je moet wel tegen operaties en bloed en dat soort dingen kunnen. Er wordt wel een jaap van 20 centimeter in een buik gesneden", aldus Wesselink. Zelf kan hij daar goed tegen. "De nieuwsgierigheid overwint het bij mij."

Worsteling

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Wesselink ongeveer drie bevallingen en het proces daaromheen zou volgen. Dat is uiteindelijk niet gelukt.

"Het was heel moeilijk om die bevallingen te regelen", vertelt de presentator. "Ik heb vijf dagen in het ziekenhuis op stand by gestaan, maar op een gegeven moment lukte het toch niet. Of er waren te weinig bevallingen of er waren te weinig mensen die mee wilden doen. Het was echt een uitdaging."

De presentator begrijpt dat er weinig animo was in het ziekenhuis. Zelf had hij ook geen toeschouwer bij de bevalling van zijn vriendin gewild. "Dat had ik niet getrokken. Je bent op zo'n moment zo kwetsbaar. Ik zou het te spannend vinden."

Bevallen met.. is maandag 27 maart om 20.00 uur te zien bij TLC