De Amerikaanse acteur Harrison Ford was naar eigen zeggen "afgeleid" door turbulentie en een taxiënd vliegtuig toen hij zijn privévliegtuig in februari op de verkeerde baan van een vliegveld in Californië landde.

"Ik ben de sukkel die op de taxibaan is geland", zei Ford tegen een verkeersleider in een audio-opname die vrijdag werd vrijgegeven door luchtvaartwaakhond de Federal Aviation Administration (FAA), meldt The Hollywood Reporter.

De 74-jarige acteur landde zijn privévliegtuigje op een taxibaan die parallel liep aan de landingsbaan die hem was toegewezen. Ford scheerde daarbij vlak over een passagiersvliegtuig dat op dat moment over de bewuste taxibaan reed.

"Dat passagiersvliegtuig dat onder me zat, was dat de bedoeling?" vraagt Ford de verkeersleiding op de opname.

Harrison Ford vliegt over passagiersvliegtuig
Harrison Ford vliegt over passagiersvliegtuig

Turbulentie

In een telefoongesprek na het incident legde Ford aan de verkeersleiding uit dat hij "werd afgeleid" door het passagiersvliegtuig en zich ook zorgen maakte over "hevige turbulentie" veroorzaakt door een ander landend toestel. 

Het landen op een taxibaan is een schending van de regels van de FAA. Het onderzoek naar het incident loopt nog, liet een FAA-woordvoerder vrijdag weten.

Een woordvoerder van Ford was niet bereikbaar voor commentaar.