Peter Jan Rens is nu echt failliet, Gordon vindt Facebook 'sociale chlamydia', Martijn Fischer is dolverliefd op zijn 21 jaar jongere vriendin en Gerard Joling en Frans Bauer praten over geld. Een overzicht van de entertainmentwereld van de afgelopen week.

Wat blijkt: je dagelijks laten volgen door een camerateam voor een realityserie levert helemaal niet zoveel geld op als je achternaam geen Kardashian is. Nadat Peter Jan Rens zijn handtekening onder een contract bij RTL 5 zette, rekende iedereen er op dat het geld nu dan met tonnen binnen zou komen, maar deze week bleek dat toch niet het geval.

Peter Jan heeft niet genoeg geld om zijn, volgens voormalig goede vriend Emile Ratelband tientallen, schuldeisers terug te betalen. Meneer Kaktus werd daarom deze week persoonlijk failliet verklaard door de rechtbank in Gelderland.

De gevolgen voor Peter Jan zijn door de rechtbank en door de oud-presentator zelf niet gecommuniceerd, maar vermoedelijk wordt er een curator benoemd die de waardevolle spullen die Peter Jan nog heeft verkoopt om aan de schulden te voldoen.

Hoeveel waardevolle spullen Peter Jan nog heeft, is even de vraag. Hij woonde een tijd geleden al een hele periode in een vakantiehuisje en in de realityserie van hem en Virginia was te zien hoe ze ieder dubbeltje al omdraaiden.

De zaak werd mede aangespannen door Emile, die zich daar later toch een beetje verdrietig over voelde. Het was immers toch "zielig" voor Peter Jan. "Toen uiteindelijk dan gisteren die bijl viel voor hem en je weet dat 'ie ook nog een vrouw heeft en een dochtertje en nog een kindje onderweg, dan denk ik wel: had ik dit nou wel moeten doen en heb ik hier wel goed aan gedaan? Ik vind het dan aan het eind van de rit toch lullig."

Zielig is het vooral voor de kinderen van Peter Jan. Het nog niet geboren derde kind van de oud-presentator komt straks nog terecht in een chaotisch huis waar de meubels bij wijze van spreken onder de geluierde billen worden wegverkocht. 

Week van de sterren: Doutzen hard onderuit en topacteurs verpesten interview
Week van de sterren: Doutzen hard onderuit en topacteurs verpesten interview

Sociale chlamydia

Echt, sociale media, daar moeten we allemaal eens mee minderen. Gordon leerde ons deze week dat we onszelf ziek maken met onze fascinatie voor Facebook, Instagram en Twitter.

Gordon verwijderde onlangs zelf de Facebook-app van zijn telefoon en is sindsdien een stuk rustiger. "De afgelopen maanden merkte ik op dat iedereen zo obsessief bezig is geworden met hun telefoon. Ik merkte dat ook aan mijzelf."

Sociale chlamydia noemt Gordon het. "Het is een soort soa die zich continu verder verspreidt. Iedereen wil perfect zijn, maar ik hoef dat niet meer te zien."

Niet dat hij nu helemaal afscheid heeft genomen van alle sociale platformen hoor. "Ik heb nog wel een Facebook-profiel, maar die check ik nog maar een keer per week op mijn computer. Het geeft mij zoveel rust, het is niet normaal."

Volgens de zanger wisten we vroeger nooit waar anderen mee bezig waren. Daar had Gordon nu ook weer behoefte aan.

"Natuurlijk, het heeft veel positieve kanten, maar kijk eens naar de verslavingsgevoeligheid van die app. Neem dat nou eens serieus!"

21 jaar jonger

Dat liefde blind maakt wisten we natuurlijk al, maar deze week kregen we bewijs dat dat verder gaat dan uiterlijk alleen. Blind zijn voor leeftijdsverschil is net zo goed een ding: Martijn Fischer is smoorverliefd op de 21 jaar jongere Ingeborg Helder.

"Ik was weer toe aan een relatie", aldus Martijn, die zijn nieuwe vriendin ontmoette in de studio. "Toen ik haar daar zag, dacht ik: Dat is wel een ontzettend leuk grietje, met prachtige ogen ook. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen."

Dat leuke grietje bleek alleen een stuk jonger. Voor Martijn geen probleem. "Het leeftijdsverschil is best een spannend onderwerp, want het ligt niet zo voor de hand, en misschien heb ik de schijn tegen omdat mijn vorige vriendin ook een stukje jonger was, maar dat is niet iets waar ik op uit ben."

Sterker nog, zijn vorige vriendin was dertien jaar jonger en die relatie ging uit door het leeftijdsverschil. Daardoor was het onmogelijk "hun werelden" bij elkaar te krijgen. maar met Ingeborg is alles anders.

"Wat ik belangrijker vind, is dat het tussen ons gelijkwaardig voelt op de vlakken waarop dat van belang is. Dat maakt deze relatie mogelijk, naast het feit dat ik haar natuurlijk een bijzonder mooi en lief iemand vind", aldus Martijn.

Het leeftijdsverschil deed Martijn lange tijd denken dat hij geen kans maakte bij Ingeborg. "Ik ben best wel voorzichtig en ga niet voor de hele snelle toenadering, maar ik heb wel mijn best gedaan om lollig tegen haar te doen. Maar omdat een relatie tussen ons niet zo voor de hand lag dacht ik dat ik helemaal geen kans maakte."

Toch is de liefde er en ook nog zo echt dat de acteur haar al heeft voorgesteld aan zijn twee zoons. "Omdat we al een tijdje samenwerkten hadden zij haar al een paar keer voorbij zien komen. Ik ben er wel wat voorzichtiger mee geworden om een liefde aan hen voor te stellen, want het is niet mijn bedoeling dat ik mijn kinderen confronteer met iedereen die voorbijkomt. Dan moet ik het toch een beetje zeker weten. In dit geval was dat zo."

Money, money, money

Waar Peter Jan er deze week weer achterkwam dat voorzichtig met geld omgaan handig is, spraken Gerard Joling en Frans Bauer over hoeveel geld zij wél op hun rekening hebben staan.

Rene Froger zei het niet zo erg te vinden dat de opbrengst van de Toppers met de komst van Jan Smit door vieren moet en niet meer door drie, want in de 35 jaar dat hij in het vak zat had hij nog nooit één dag over geld nagedacht.

Voor Gerard zit dat iets anders: hij vindt dat geld geen motivatie mag zijn, maar is ook eerlijk dat hij liever veel geld verdient dan weinig. "Ik rij liever in een Mercedes dan in een Eend, als je het niet erg vindt."

Volgens de zanger is eerlijk zijn over geld een verboden onderwerp in Nederland. "Zoiets mag je nooit zeggen in Nederland, want dan heb je weer kapsones en een ego."

Frans hield het, misschien om die reden, bescheiden. Hij vertelde zich te verbazen over uitspraken in Quote dat hij 14 miljoen euro op de bank zou hebben. "Nee, dit is een bedrag dat ik serieus niet heb. Het zou machtig zijn als het wel zo was."

Volgens het blad zou Frans rijker zijn dan bijvoorbeeld Guus Meeuwis, maar het is de zanger totaal onduidelijk waar hij al dat geld dan aan verdiend zou hebben. "Ik doe niet eens stadionshows. En Guus Meeuwis staat er niet in? Zijn ze Guus vergeten dan?"